Drosmīgs sunītis Reksis, viens pats mērodams vairāk nekā 20 kilometrus garo ceļu no Smiltenes, veiksmīgi atgriezies mājās Variņu pagasta "Medņu" mājās, vēsta Latvijas Radio. Uz tuvējo pilsētu dzīvnieks aizvests, lai veterinārārsts dzīvnieciņu varētu čipēt, taču drīz pēc tam sunītis neierastajā vidē sabijies un aizbēdzis.

Kā vēsta radio, Reksis ir vienkāršs lauku suns, kurš čipēšanas dienā pirmoreiz bijis gan pilsētā, gan pie veterinārārsta, tāpēc pārbaudījumu nav bijis maz. Rekša saimniece, pensionāre Elga Voite, pati nevarējusi aizvest savu mīluli pie speciālista, tāpēc atbildīgo pienākumu uzņēmušies bijušie kaimiņi. "Avīzē jau bija raksts, ka visiem jāved sunīši čipot. Ja viņus nevedīs, tad liks mums sodu," Elgu citē Latvijas radio. Kā daudzkārt ziņots, no 2017. gada 1. janvāra visiem suņiem, kas sasnieguši sešu mēnešu vecumu, jābūt čipētiem un reģistrētiem Lauksaimniecības datu centra datubāzē.

Lai arī čipēšana noritējusi veiksmīgi un sunītis bijis rāms un paklausīgs, atvadījies no veterinārārsta, Reksis ticis ārā no vaļīgās kaklasiksnas. Bijusī kaimiņiene un pensionāru palīdze Vallija Zvaigzne medijam stāsta, ka Reksis aizskrējis Smiltenes brīvdabas estrādes "Jāņkalns" virzienā.

Tā nu sākti vērienīgi meklēšanas darbi, gan iesaistot paziņas un kaimiņus, gan liekot sludinājumus dažādos medijos, taču tie neesot devuši rezultātus. Tiesa, par patīkamo atkalsatikšanos parūpējies pats Reksis, kurš mērojis 23 kilometrus no Smiltenes līdz mājām un saviem spēkiem atgriezies "Medņos".

"Es jau biju pilnīgi slima tai dienā, kad viņš bija pazudis, pat ļoti pārdzīvoju," atminas Elga. Arī satikšanās brīdis bijis aizkustinošs: "Kā skrēja pa durvīm no virtuves, tā stāvus augšā un mani nobučoja."

Atklāts gan ir jautājums, kā suns tik lielu attālumu varēja mērot saviem spēkiem, ja reiz iepriekš nekad nav bijis pilsētā un ārpus savām mājām. Suņu apmācību un sporta instruktors Jānis Pavlovskis intervijā radio skaidrojis: "Viņš jūt, intuitīvi jūt virzienu, kurā viņš dodas. Otrs moments ir sunīša vēlme atgriezties pie saviem mīļajiem saimniekiem, kas viņu ir lolojuši, kopuši, barojuši. Sunītis prot novērtēt saimnieku labestību, tāpēc jau viņš atgriezās." Speciālists arī minējis, ka mūsdienās daudzi suņi klaiņo apkārt, jo viņiem nav vēlmes atgriezties pie saimnieka. Iemesli tam varot būt dažādi, piemēram, vardarbība.

Suņu speciālists minējis, ka ir bijuši gadījumi, kad suns veic pat simts kilometru garu distanci, lai tikai nonāktu mājās. Viņš to ieteicis tulkot kā uzticību savam saimniekam.

"Viņam te ir tik ļoti laba dzīve, ka viņš izdomāja – par katru cenu jātiek mājās. Varbūt, ja viņš būtu pie ķēdes un lāga nebarots, diez vai viņš tā censtos," domā Vallija.

Atgādinām, ka noteikumi par obligāto suņu čipēšanu stājušies spēkā 2017. gada 1. janvārī. Veterinārārstes viedokli par to var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!