Lietus un vējš februāra otrajā pusē pārsteidzis ne tikai iedzīvotājus, bet arī jūras ērgļus ligzdā Durbē. Putni tiešraidē no šīs ligzdas redzami izmirkuši un mēģinot pretoties spēcīgajam vējam, kas sašūpo egles galotni.

Stiprās lietavas un brīžiem straujais vējš sasniedzis arī jūras ērgļu ligzdu Durbē. Tā kā ligzda ir aprīkota ar kameru, kas notiekošo pārraida tiešraidē "Dabasdati.lv" mājaslapā, ikvienam interesentam ir iespēja tuvplānā skatīt jūras ērgļu dzīvi. Turklāt, kā vēstīts mājaslapā, februāra vidus ir laiks, kad šīs sugas putni sāk pāroties, un savstarpējas simpātijas pieaugušie putni jau izrāda, novērojuši foruma dalībnieki.

Tā nu ar kameras starpniecību varēja novērot, kā mazzināms jūras ērgļu tēviņš, ko foruma dalībnieki jau nosaukuši par Trampu, 20. februāra rītā pretojas spēcīgajām vēja brāzmām. Lai arī putns ar nagiem cieši turējās pie ligzdas konstrukcijas jeb zariem, pat tie nepasargāja ērgli no vēja un pavisam nedaudz aizvirzīja viņu tuvāk ligzdas malai. Ērglim pat nācās izplest spārnus, lai noturētos pretī vēja brāzmām. Par laimi, putns noturējās ligzdā, taču vējš turpināja pārbaudīt ērgļa spēku arī turpmāk.

Foto: "Dabasdati.lv"

"Dabasdati.lv" mājaslapā ziņots, ka ligzda būvēta vecas egles galotnē, ko savulaik nolauzis vējš vai sniegs. Lauzuma vietai apkārt apauguši vairāki zari, kas veidoja ligzdas būvēšanai piemērotu žākli aptuveni 30 metru augstumā. Turklāt ligzda interesanta ar to, ka ir būvēta eglē, jo egles jūras ērgļi ligzdošanai izvēlas reti. Atrašanas brīdī šī bija tikai ceturtā Latvijā zināmā eglē būvētā ligzda. Aptuveni puse no visām jūras ērgļu ligzdām tiek būvēta priedēs, trešā daļa – apsēs un mazākā skaitā arī bērzos, melnalkšņos un ozolos. Eglēs ligzdas parasti tiek būvētas tieši uz šādām nolauztām galotnēm un parasti atrodas augstu virs zemes.

Tiešraide no jūras ērgļu ligzdas Durbē skatāma šeit, bet lasīt foruma dalībnieku novērojumus par ligzdā notiekošo var šeit.

Tāpat var novērot notikumus vistu vanagu ligzdā Rīgā, un tiešraide no šīs ligzdas skatāma šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!