Jauns gads, jauni notikumi jūras ērgļu ligzdā Durbē! Februāra vidū šīs sugas putniem sākas pārošanās laiks, un, lai arī pērn jūras ērgļu pārim neizdevās sarūpēt mazuli, pastāv cerības, ka šogad ligzdā putnēns tomēr izšķilsies.

Arī šogad ar tiešraides kameras palīdzību var vērot brīžam pat ļoti spraigos notikumus jūras ērgļu ligzdā Durbē. Kā novērojuši un aprakstījuši "Dabasdati" foruma dalībnieki, ligzdā teju vai pastāvīgi uzturas ērgļu pāris Vents un Šilute, tomēr manīts arī līdz šim nezināmu jūras ērgļu pāris. Līdztekus ikdienišķiem darbiem, piemēram, ligzdas uzkopšanai, brūtēšanās priekiem un vokālo dotību izrādīšanai dažbrīd var novērot arī neparastākus kadrus.

Tā nu agrā februāra rītā ērgļu dāma it kā spoguļojusies virzienā, kur novietota tiešraides kamera. Ieraksti sniedz unikālu iespēju pavērot putnu no pavisam īpaša leņķa, teju vai iedomājoties, ka ērglis skatās cilvēkam acīs.

Foto: "Dabasdati.lv"

15. februārī, kad nofilmēta arī jūras ērgļu mātītes spoguļošanās, foruma dalībnieki un citi tiešraides skatītāji vakarā varējuši vērot divu tēviņu kautiņu. Kā vēstīts forumā, dalībnieki pieļāvuši, ka sakāvušies divi tēviņi, no kuriem viens ligzdā novērots jau iepriekš, bet otrs bijis svešs. Abi putni cīniņa laikā novēlušies no ligzdas un viņus pavadījušas dažādas skaņas, kas radījušas satraukumu tiešraides skatītājos un likušas cerēt, ka putniem nekas nekaiš. Tikmēr ornitologs Jānis Ķuze, dienu pēc ķīviņa apsekojot ligzdu, forumā rakstīja: "Zem koka uz zemes sēdēja viens pieaugušais putns (domājams, nosēdējis tur visu nakti), kas, man tuvojoties, uzlidoja uz izgāzta koka saknes un pēc brīža aizlidoja projām. Diemžēl putnu neredzēju tik labi, lai varētu atbilstoši novērtēt tā stāvokli. Likās, ka lidoja brīvi. Otru putnu neredzēju. Līdz ar to var pieņemt, ka vakardienas skaidrošanās ir beigusies bez upuriem."

Atgādinām, ka arī šajā gadā "Dabasdati" turpinās nodrošināt tiešraides no vairākām putnu ligzdām. Šobrīd skatāma jūras ērgļu ligzda Durbē un vistu vanaga ligzda Rīgā. Kameras vienuviet skatāmas šeit. Savukārt forums par jūras ērgļu ligzdā notiekošo un novērojumiem rodams šeit.

Informācija "Dabasdati" mājaslapā liecina, ka jūras ērgļu ligzda Durbē zināma kopš 2014. gada. Ligzda veidota vecas egles galotnē, ko savulaik nolauzis vējš vai sniegs. Lauzuma vietai apkārt apauguši vairāki zari, kas veidoja ligzdas būvēšanai piemērotu žākli aptuveni 30 metru augstumā. Kamera uzlikta vienā no galotnes zariem 2015. gada janvāra nogalē. Ligzda interesanta ar to, ka ir būvēta eglē, jo egles jūras ērgļi ligzdošanai izvēlas reti. Atrašanas brīdī šī bija tikai ceturtā Latvijā zināmā, eglē būvētā ligzda.

Aptuveni puse no visām jūras ērgļu ligzdām tiek būvēta priedēs, trešā daļa – apsēs, retāk – arī bērzos, melnalkšņos un ozolos. Eglēs ligzdas parasti tiek būvētas tieši uz šādām nolauztām galotnēm un parasti atrodas augstu virs zemes.

Foto: "Dabasdati.lv"

2015. gadā šīs ligzdas mātīte Durbe bija gredzenota kā mazulis ligzdā Igaunijā. Igauņu kolēģi ziņoja, ka šis putns ir gredzenots 1999. gada 18. jūnijā Sāremā salas dienvidu galā. Ērgļu pāra tēviņa Roberta izcelsme nebija zināma, jo putns nebija gredzenots. Olas tika izdētas 9. un 12. martā, un, lai gan perēšanas laikā vienu no tām izēda vārna, atlikusī ola izšķīlās un ērgļu pāris sekmīgi izaudzināja vienu mazuli – Durbertu.

2016. gada sākumā situācija ligzdā nedaudz mainījās. Iepriekšējās sezonas ligzdas saimniece Durbe bija nozudusi (pēdējo reizi ligzdā tā tika redzēta 2015. gada decembra beigās, visdrīzāk devusies uz citiem medību laukiem) un par ligzdas piederību aizsākās intensīvi konflikti. Ligzdošana pērn tā arī netika uzsākta, tomēr risinājās gana daudz notikumu – jaunu jūras ērgļu mātīšu mēģinājumi uzsākt attiecības ar ligzdas saimnieku Robertu, dažāda vecuma jūras ērgļu apciemojumi, kraukļu vizītes, vāverītes apciemojums u.c. notikumi.

2016. gada rudenī jūras ērgļu ligzdā īpašuma tiesības ir pieteicis jauns pāris, vēstīts "Dabasdati". Abi ērgļi ir gredzenoti – tēviņu 2010. gada vasarā kā mazuli ligzdā Kurzemē, Kuldīgas pusē, gredzenojis ornitologs Jānis Ķuze, savukārt mātīte ir gredzenota 2009. gadā Šilutes rajonā Lietuvā. Šobrīd notiek cītīgi ligzdas atjaunošanas darbi, kas vieš cerības uz veiksmīgu ligzdošanas sezonu 2017. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!