Durbes jūras ērgļu ligzdā dažubrīd valda jautrība. Kamēr lielie jūras ērgļi savā starpā brūtējas, taču līdz šim nevienu oliņu nav izdējuši, tikmēr par aktivitātēm jau vairrākkārt ir parūpējušies kraukļi.

Kā novērots Dabasdati.lv nodrošinātajā tiešraidē no jūras ērgļu ligzdas Durbē, par neparastiem notikumiem jau atkal parūpējušies melnie kraukļi. Šoreiz putni izdomājuši ar čiekuriem un egļu zariem apmētāt jūras ērgli, kad tas ligzdā bijis viens.

Dabasdati.lv foruma dalībnieki ziņo, ka krauklis uzsēdies uz zara virs ligzdas un metis jūras ērglim virsū čiekurus un sīkus zariņus. Šī kraukļu aktivitāte ilgusi nedaudz vairāk par minūti, kad mazie putni aizlidojuši prom, atstādami jūras ērgli vienu pašu.

Foruma dalībniece ar segvārdu "Sunshine" raksta, ka kraukļa rīcība skaidrojama kā mobings, proti, kad "lielāks un stiprāks plēsīgais putns ir jāaizdzen/jādabū ārā no savas teritorijas". Viņa arī pieļauj, ka kraukļiem netālu ir sava ligzda. Turklāt, ja kraukļu pārim ir izdētas oliņas un izšķīlušies mazuļi, putnēni var kļūt arī par ērgļu barību. Iespējams, kraukļi tāpēc apmētā ērgli, vēlēdamies to padzīt no ligzdas.

Portāls MansDraugs.lv jau iepriekš vēstījis par neparastajām kraukļu darbībām jūras ērgļu ligzdā. Piemēram, marta vidū kraukļi bija īpaši iecienījuši jūras ērgļu ligzdas zarus, un putnu pāris bieži vien lidoja uz ligzdu, lai nozagtu kādu zaru. Ornitologs Vilnis Skuja sacīja, ka, iespējams, kraukļiem netālu ir ligzda, un putni novērojuši, ka jūras ērgļu mājvietā ir labi materiāli, kas lieti noderētu pašiem kraukļiem. Tāpat ir novērots, ka kraukļi par savu brokastošanas vietu izvēlējušies tieši jūras ērgļu ligzdu.

Tiešraide no Durbes jūras ērgļu ligzdas skatāma šeit.

Piedalīties Dabasdati.lv forumā par novērojumiem ērgļu ligzdā var šeit.

Vienlaikus vērot visas ar tiešraides kamerām aprīkotās putnu ligzdas var šeit. Melno stārķu pāris, līdzīgi kā vistu vanagi, pašlaik perē četras oliņas, savukārt zivjērgļi perē trīs oliņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!