Kamēr Durbes jūras ērgļi tikai izrāda ligzdošanas pazīmes, par lielāko aktivitāti ērgļu ligzdā rūpējas melnie kraukļi. Pēdējās nedēļas laikā putni īpaši aktīvi sākuši zagt zarus no ligzdas konstrukcijas.

Durbes jūras ērgļu ligzdā ierīkotā kamera ļauj tiešsaistē sekot līdzi notikumiem tajā, kā arī vērot, vai jūras ērgļi šogad ligzdos. Taču līdz šim tas nav noticis, lai arī ērgļi izrāda savstarpējas simpātijas un ligzdošanas pazīmes, rušinot zemi ligzdā.

Taču tikmēr par aktivitāti ligzdā rūpējas kraukļi, kuri īpaši pēdējās nedēļas laikā itin bieži paviesojušies ligzdā, teju ikreiz aiznesot līdzi kādu zaru. Arī Dabasdati.lv foruma dalībnieki novērojuši kraukļu zaglīgās darbības ligzdā, un nu, kad tās atkal novērotas, kāds no dalībniekiem rakstījis: "Iet vaļā kārtējais fenders, jau kuro reizi." Ornitologs Vilnis Skuja portālam MansDraugs.lv sacīja, ka, ticams, kraukļiem tuvumā ir sava ligzda, kurai zarus putni gādā no Durbes jūras ērgļu ligzdas.

"Putni ir sapratuši, ka tur ir feini zari," tā ornitologs par kraukļu paradumu ņemt no Durbes jūras ērgļu ligzdas zarus.

Lai arī pārsvarā kraukļi ligzdā paviesojas, lai paņemtu kādu zaru, vienreiz viņi ligzdā arī pabrokastojuši. Savukārt paši jūras ērgļi manīti, ligzdā atnesot jaunus zarus.

Jau vēstījām, ka Durbes jūras ērgļu ligzdā izveidojies jauns pāris – Roberts un pagaidām konkrētā vārdā nenosaukta ērgļu mātīte. Tā kā šis ir jauns pāris, ornitologs Jānis Ķuze pieļāva, ka pirmo gadu putni var pavadīt neligzdojot.

Tāpat ligzdā iepriekš paviesojušies citi putni, kā arī vāverīte.

Tiešraide no Durbes jūras ērgļu ligzdas skatāma šeit.

Piedalīties forumā ar saviem novērojumiem un lasīt citu dalībnieku diskusijas iespējams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!