Ligzdai saimnieks ir viens, un tas ir jūras ērglis. Taču šis fakts netraucē arī citiem sugas brāļiem tajā paviesoties. Durbes jūras ērgļu kamera fiksējusi brīdi, kad divi melni kraukļi šiverējas pa ligzdu, taču ne uz ilgu, jo tūlīt tajā atgriežas arī saimnieks.

Kamēr gan Dabasdati.lv izveidotā foruma dalībnieki, gan jebkurš interesents, kas ligzdā notiekošo novēro tiešraidē, seko līdzi tam, vai jaunizveidotais jūras ērgļu pāris ligzdos, tikmēr kamera fiksējusi arī vairākus viesus.

Vieni no pēdējiem ir kāds kraukļu pāris, kas padzīvojies pa ligzdu. Putni lēkājuši no zara uz zaru, ķērkuši un pārlūkojuši apkārtni. Viens no melnajiem putniem pat centies izkustināt kādu ligzdas zaru, taču tas krauklim nav izdevies. Pavisam drīz abi putni aizlidojuši prom, kā šķiet, zinādami, ka tūliņ ligzdā ieradīsies tās saimnieks – jūras ērglis. Neilgi pēc tam ligzdā tiešām ielidojis tās pastāvīgais iemītnieks.

Arī līdz šim ligzdā novērota aktīva rosība gan no jūras ērgļu, gan citu putnu puses. Ligzdā paviesojusies gan vāverīte, gan citi putni, tostarp kāds jūras ērglis no Lietuvas.

Tiešsaistes kamera ļauj sekot līdzi tam, kā attīstās jaunā pāra, Roberta un pagaidām vārdā nenosauktas jūras ērgļu mātītes, attiecības. Lai arī foruma dalībnieki un ornitologs Jānis Ķuze novērojis, ka putni izrāda savstarpējas pieķeršanās pazīmes, tiek pieļauta arī iespēja, ka šogad putni vēl neligzdos. Ķuze skaidro, ka jaunizveidotie pāri var pavadīt laiku kopā, bet pirmo gadu neligzdot un neradīt pēcnācējus.

Skaidrojot, kad būtu gaidāmas jūras ērgļu olas, ornitologs skaidro, ka parasti tās tiek izdētas februāra beigās vai marta pirmajās divās dekādēs.

Tiešraides kamera, kur var sekot līdzi Durbes jūras ērgļu ligzdai, skatāma šeit.

Savukārt piedalīties diskusijā ar novērojumiem un lasīt citu dalībnieku pārdomas var Dabasdati.lv forumā šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!