Teiciens "Kas mīlējas, tas ķīvējas", kā šķiet, šoreiz atbilst Durbes jūras ērgļiem. Tiešraides kamera fiksējusi, kā jūras ērgļi Roberts un Līgava jeb Brūte, kā putnu iesaukuši Dabasdati.lv foruma dalībnieki, mīļojas un izrāda pieķeršanās pazīmes, taču pēkšņi Roberts izrāda pārākumu pār otru.

Lai arī Durbes jūras ērgļu ligzdā novērojamas pavasara vēsmas un pazīmes, kas liecina par iespējamu putnu ligzdošanu, novērots arī ķīviņa brīdis.

Video sākumā redzams, ka abi putni – Roberts un viņa jaunā dāma – mīlinās, taču tad pēkšņi Roberts gandrīz vai uzbrūk pāriniecei. Foruma dalībnieki pieļauj – Roberts joprojām nav aizmirsis savu Durbi, kas jau labu laiciņu nav manīta un ar ko viņš bijis kopā pagājušajā gadā, kad abiem izšķīlies ērglēns.

Tāpat foruma dalībnieki novērojuši, ka Robertam ir savainota kāja. Viņi pieļauj, ka Robertam ar sāpošu kāju nav viegli pāroties ar jauno draudzeni. Savukārt ornitologs Jānis Ķuze portālam MansDraugs.lv jau iepriekš norādīja, ka jaunie pāri pirmo gadu var pavadīt neligzdojot. Savukārt laiks, kad būtu jāgaida kāda ērgļu oliņa, vēl varētu būt marta pirmās dekādes. Tiesa, ērgļi savstarpējā pieķeršanās un patikas izrādīšana ir viena no nopietnākajām pazīmēm, kas jāņem vērā šī pāra sakarā.

Jau vēstījām, ka Durbes jūras ērgļu ligzdā, kuras notikumi skatāmi tiešsaistē, nevalda klusums. Tajā ir paviesojušies gan citi putni, piemēram, divi melni kraukļi un jūras ērglis no Lietuvas, gan arī vāverīte.

Tiešraide no Durbes jūras ērgļu ligzdas skatāma šeit.

Savukārt piedalīties diskusijā ar novērojumiem un lasīt citu dalībnieku pārdomas, kā arī līdzšinējos novērojumus un pieņēmumus, var Dabasdati.lv forumā šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!