Esi kādreiz iedomājies, vai kaķis pasauli redz un uztver līdzīgi kā cilvēks? Par to var pārliecināties, noskatoties nesen publicēto video, kur galvenajā lomā ir kāds kaķis un papīra lapa, uz kuras uzdrukāta optiskā ilūzija.

Video fragmentā redzams, ka kaķis, ieraudzījis lapu un uz tās uzdrukāto attēlu-optisko ilūziju, ar laiku sāk par to izrādīt interesi. Mīlulis vairākas sekundes vērš skatienu pret attēlu, bet pēkšņi cenšas lapu kost vai kasīt ar ķepām. Iespējams, ka arī četrkājainais draugs lapā saskata kustīgus objektus, ko rada optiskā ilūzija, tāpēc cenšas tos satvert ar ķepām, taču cerētais, saprotams, neizdodas.

Foto: Kadrs no video

Vai kaķis tik tiešām lapā saskata ko kustīgu, līdzīgi kā to spēj cilvēks? Izrādās, šis jautājums jau 2014. gadā nodarbinājis pētniekus Japānā, kuri publicējuši pētījumu par kaķiem un iluzoro uztveri. Tā autori norādījuši, ka trīs video fragmentos iemūžināta kaķu uzvedību, redzot lapu, uz kuras uzdrukāta optiskā ilūzija (līdzīga tai, kas skatāma arī šajā video). Redzot savā priekšā šo lapu, kaķi izrādījuši medību tieksmes (košanu, darbošanos ar ķepām), kas apstiprina aizdomas, ka mīluļi redz kustību statiskajā jeb nekustīgajā attēlā uz lapas un cenšas to notvert.

Pētījums veikts, galvenokārt izmantojot optisko ilūziju ar nosaukumu "Čūska". To veido vairāki apļi, kas iekrāsoti četrās krāsās (melnā, zilā, baltā un dzeltenā). Apļi izkārtoti tā, ka uz lapas tie, protams, nekustas, taču, skatoties uz krāsainajām formām, rodas sajūta, ka tās rotē un sāk līst kā čūskas. Lai arī internetā publicētie video apstiprina, ka kaķi redz kustības šajos attēlos, pētnieki arī aptaujājuši nedaudz vairāk kā 60 kaķu saimniekus, no kuriem vien aptuveni trešā daļa apstiprināja, ka viņu kaķi izrāda interesi par optisko ilūziju un cenšas kaut ko darīt, piemēram, pētīt attēlu vai lapu censties kost.

Foto: Kadrs no video

Savukārt klātienes eksperimentā, kas veikts Japānā, pētnieki noskaidrojuši, ka 11 pētījumā iesaistītie kaķi pret attēlu izturējušies galvenokārt bez intereses, neizrādot medību darbības. Daudzos gadījumos kaķiem bijis vienalga, ka viņu priekšā atrodas optiskā ilūzija, tāpēc nevar apgalvot, ka šāda lapa ar "kustīgo" attēlu piesaistītu ikviena kaķa uzmanību.

Taču tas nav traucējis video fragmentam kļūt populāram, jo dažu dienu laikā tas skatīts vairāk nekā pusotru miljonu reižu.

Plašāk par pētījumu var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!