Foto: Shutterstock
Kad ģimenē gaidāms mazulis, tas ir satraukumiem un bažām pilns laiks. Ir jādomā, vai mājā ir bērniem draudzīga vide, vai viss ir droši un vai ir sagādāts viss nepieciešamais jaundzimušajam. Ja esi arī mājdzīvnieka īpašnieks, tad noteikti viens no uztraukumiem ir, kā tavs četrkājainais draugs uzņems ģimenes pieaugumu.

"Fox news" iepazīstina ar vairākiem paņēmieniem, kas ļaus tavam mājdzīvniekam saprast gaidāmās pārmaiņas un ļaus sadraudzēties ar mazuli. Ne tikai tev kā vecākam mainīsies ikdienas rutīna, tā noteikti būs jāmaina arī tavam sunim. Eksperti iesaka to darīt pakāpeniski, vismaz četrus līdz sešus mēnešus pirms bērniņa nākšanas pasaulē, izmainot pastaigas laikus.

Veterinārārste Džudija Morgana stāsta: "Ja tu vēlies, lai kaķis vai suns neiet bērna istabā, tad sāc tos trenēt jau laicīgi." Ja plāno savu mājdzīvnieku sākt vairāk turēt ārpus mājas, kad mājās būs bērns, arī pie tā ir jāpieradina mājas mīlulis. Noteikti laikus ir jāierobežo tādas aktivitātes kā lēkšana vai riešana. Ņemot vērā faktu, ka sākuma periodā jaundzimušais bieži atradīsies kādam rokās, tad būtu derīgi sunim iemācīt tādas komandas kā "sēdēt" vai "lejā". To var iemācīt mājas apstākļos, apbalvojot suni ar kādu kārumu.

Toties kaķu paradumos ir lēkt saimnieka klēpī – šo paradumu var izskaust, kaķi noliekot uz zemes un ar kārumu metodi iemācīt, ka kaķis drīkst lēkt klēpī tikai ar "uzaicinājumu" to darīt, raksta "Vetwest".

Foto: Shutterstock

Lai palīdzētu mājdzīvniekiem sagatavoties bērniņa ienākšanai mājā, tie ir jāiepazīstina ar jauno smaržu. It īpaši tas attiecas uz suņiem, jo viņu oža ir 10 000 līdz pat 100 000 reižu asāka un jūtīgāka nekā cilvēkiem. Ir jāļauj mājdzīvniekiem iepazīt bērnam piederīgās lietas, apostīt gultiņu, iepazīstināt ar bērna rotaļlietu skaņām.

"Vetwest" iesaka arī imitēt bērna esamību mājās, pirms īstā bērniņa piedzimšanas. Piemēram, mājās vari sākt turēt rokās lelli un apbalvot mājdzīvnieku ar kārumu, ja tas ir labi uzvedies. Vari arī apsmērēt mājās vietas, kur uzturēsies bērns ar bērna losjonu, lai mājdzīvnieki pierastu pie šīs smaržas. Tāpat vajadzētu turpināt dot kārumus, kad tas uzvedas labi arī īstā bērna klātbūtnē. Īpaši suņiem būtu noderīgi pierast pie skaņām, ko rada zīdainis. Tu vari, piemēram, uzlikt audio ierakstu, kurā raud bērns, lai mājdzīvnieks pie tā pierastu un neuztvertu to kā svešu skaņu, kad mājās pārvedīsiet jaundzimušo. Vedot ārā pastaigā suni, sāc iet ar bērna ratiņiem un iemāci, kā pastaigāties un uzvesties savam četrkājainajam draugam, lai tas nebūtu pārāk aktīvs, kad dosieties kopīgās pastaigās.

Kad mājā ierodas bērniņš, daudz mazāk paliek laika, ko veltīt savam mājdzīvniekam. Ir nepieciešams pieradināt dzīvnieku arī pie izolācijas dažādās situācijās, ir jāparāda, ka mājdzīvnieks vairs nevarēs it visā piedalīties un tam būs jāiemācās reizēm palikt vienam, kamēr velti laiku bērnam. Tādos brīžos savu suni vai kaķi noteikti vajag atstāt viņam ērtā vidē, kurā ir gan rotaļlietas, gan pārtika un ūdens.

Foto: Shutterstock

Kad bērniņš piedzimst, ir noderīgi no slimnīcas uz mājām atvest kādu sedziņu, kurā ir bijis ievīstīts bērns, un iepazīstināt mājdzīvniekus ar jaunā ģimenes locekļa smaržu. Pirmajā iepazīšanās reizē būtu svarīgi, lai klāt ir vismaz divi pieaugušie, viens, kas pieskata mazuli, un otrs – suni.

Pirms ļaut sunim apostīt un atrādīt jaundzimušo, vispirms vajag sasveicināties un ļaut, lai tas nomierinās. Par labu uzvedību neaizmirsti apbalvot savu mīluli. Dari to visu laiku, kad mājdzīvnieks atrodas blakus mazulim, lai radītu labas asociācijas. Ja suns tiks sodīts vai sabārts bērna klātbūtnē, tas var traumēt mājdzīvnieku, un tas neļaus veidot labas un draudzīgas attiecības ar bērnu.

Ja mājdzīvnieks izrāda nepatiku vai agresīvu uzvedību, tad vari konsultēties pie vetārsta, kas palīdzēs rast kādu risinājumu. Ja tavam kaķim ir tendence būt agresīvam, tas ir jātur prom no mazuļa visu laiku.

Pediatre Keitija Frīdmane uzsver, ka mājdzīvniekus nedrīkst atstāt vienus ar jaundzimušajiem, lai cik tie būtu draudzīgi vai trenēti. Veidojot draudzību un attiecības starp jaundzimušo un mājdzīvnieku, ir pakāpeniski un mierīgi jāiepazīstina viens ar otru, lai abas puses pierastu. Ja ar suni un bērniņu ir arī kāds pieaugušais, tad pastāv mazāka iespēja, ka tas uzbruks, stāsta ārste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!