Foto: Publicitātes foto

Arī šajā vasarā, līdzīgi kā pērn, Rīgas Zooloģiskā dārza apmeklētāji var dzīvē skatīt vairākus pingvīniņus, vēstīts zoodārza mājaslapā. Līdz septembra beigām zoodārza Flamingu mājā mitināsies 18 Humbolta pingvīni un divi Džentū pingvīni.

Lai arī Rīgas zoodārzā nav pastāvīgas pingvīnu ekspozīcijas, tomēr pēdējos gados zoodārza darbinieki raduši iespēju apmeklētājiem klātienē vērot šo neparasto putnu darbošanos un savstarpējās attiecības. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, šoreiz apskatāmi ir divu sugu pingvīni – divas Džentū pingvīnu jaunkundzes un 18 Humbolta pingvīni. Visi putni ir nepieauguši, jo izšķīlušies 2016. gadā. Tie ir atbraukuši no dažādiem Eiropas zooloģiskajiem dārziem.

Tā kā zoodārzā putni pārlaiž karantīnas laiku, ekspozīcijā nav dekoratīvu elementu. Tajā ir uzstādīti kondicionieri, kas uzturēs pastāvīgu no +10° C līdz +15° C temperatūru. Sienas pārklātas ar viegli kopjamu materiālu. Ekspozīcijai ir pārbūvēti skatītāju logi, atvieglojot dzīvnieku vērošanu arī maziem bērniem.

Pingvīni zoodārzā uzturēsies līdz septembra beigām, bet pēc tam dosies uz Ķīnu, kur tie dzīvos kādā šīs valsts okeanārijā.

Zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns "MansDraugs" atklāja, ka, saņemot putnu, vispirms jānolasa ievietotais čips jeb pase, pēc kura tālāk var izsekot putna “dosjē”. Pēc tam sekmīgai karantīnai tiek noņemti paraugi analīzēm. Kad visas nepieciešamās procedūras izpildītas, zoodārzā nogādātie putni priecīgi metušies ūdenī, lai kārtīgi nomazgātu nosmērētās spalvas.

Pasaulē sastopami 17 sugu pingvīni un Džentū pingvīni ir trešie lielākie. Augumā tie sasniedz 75-90 centimetrus, bet svars ir aptuveni 5,5 kilogrami. Savvaļā Džentū pingvīni izplatīti Antarktīdas reģiona salās. Barību – lielākoties garnelēm līdzīgos vēžveidīgos (krilu) un zivis, meklē piekrastes ūdeņos, dienā ienirstot pat līdz 450 reizēm. Ligzdo klinšainos apvidos, no ledus brīvās piekrastes vietās. Ligzdošanas vietas nereti atrodas vairāku kilometru attālumā no barošanās vietām. 2007. gadā iekļauti Pasaules Sarkanajā grāmatā.

Savukārt Humbolta pingvīni iekļauti Pasaules Sarkanajā grāmatā un to aizsardzībai izveidota apdraudēto sugu Eiropas programma (EEP – European Endangered Species Programme), kas organizē un kontrolē sugas nebrīves populāciju. Savvaļā sastopami Dienvidamerikas rietumu piekrastē no Čīles līdz Peru, Humbolta straumes auksto ūdeņu zonā. Augumā tie sasniedz 56-66 centimetrus, bet svars ap 4,5 kilogramiem. Barību, lielākoties nelielas bara zivis – anšovus un sardīnes, meklē piekrastes ūdeņos. Ēd arī kalmārus un vēžveidīgos. Medī parasti līdz 60 metrus dziļā ūdenī, bet ir novēroti gadījumi, kad barību meklē arī 150 metru dziļumā. Humbolta pingvīni ir veikli peldētāji un spēj sasniegt ātrumu līdz 32 km/h.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!