Foto: Kadrs no video

Ūdeņos Austrālijas tuvumā novērots baltais valis Migalū, viens no trim zināmajiem šīs sugas pārstāvjiem pasaulē, vēstīts "National Geographic".

Kā norādīts baltajam valim Migalū veltītajā mājaslapā, 1991. gada 28. jūnijā Bairona līcī Austrālijā novērots balts valis. Pieļauts, ka valis dzimis 1986. gadā. Baltais dzīvnieks nosaukts par Migalū, ko turpmāk ik pa laikam varot novērot Austrālijas krastos.

Viens no šādiem novērojumiem tapis arī 21. septembrī, vēstījusi vaļu novērotāju organizācija. Speciālisti pieļāvuši, ka tas varētu būt Migalū, kas devies uz dienvidiem Antarktikas virzienā. Kopš 2014. gada šī esot vien otrā reize, kad organizācijas pārstāvim izdevies novērot Migalū, turklāt baltais dzīvnieks esot gaidīts aptuveni nedēļu.

"National Geographic" ziņots, ka, iespējams, vaļa krāsu ietekmē gēni. Tāpat pieļauts, ka valis varētu būt leicistisks, proti, ar nespēju radīt ādas pigmentāciju.

Balti vaļi esot retums vaļveidīgo kārtā, taču starp dažādu sugu pārstāvjiem reizēm manīti dzīvnieki ar neparasti gaišo krāsojumu. Migalū esot kuprvaļu sugas pārstāvis, vēstīts mājaslapā.

Tāpat norādīts, ka Austrālijas teritorijā aizvadītajos gados novēroti vismaz trīs balti vaļi. Neesot zināms, vai tie ir Migalū pēcnācēji.

Austrālija apkārtnē kopumā mītot aptuveni 20 tūkstoši kuprvaļu, lai arī savulaik šo dzīvnieku izplatība malumedniecības dēļ bijusi apdraudēta.

Kā norādīts "National Geographic", Migalū aizstāvot īpašs likums, kas paredz, ka interesentiem jāievēro vismaz 500 metru gara distance, sastopoties ar Migalū.

Kuprvaļa izmērs varot sasniegt 18 metrus, taču smagums varot pārsniegt vairākus desmitus tonnu, turklāt mātītes bieži vien esot lielākas par tēviņiem. Kuprvaļiem raksturīga rotaļība un muzikalitāte, jo šie dzīvnieki spējot izdot visai interesantas skaņas. Šīs sugas dzīvnieku vecums varot sasniegt pat 50 gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!