Foto: Shutterstock
Dodoties ar savu četrkājaino draugu pastaigā pa apdzīvotu vietu, jāparūpējas, lai suns neapdraud apkārtējo cilvēku drošību. Viens no galvenajiem paņēmieniem, lai to panāktu, ir suņa vešana pie pavadas. Kādos gadījumos tas noteikti jādara un vai ir izņēmumi, kad suni var palaist brīvsolī?

Atbilde rodama Ministru kabineta noteikumos Nr. 266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai". Līdzās noteikumiem, piemēram, par suņa vakcināciju un atsavināšanu lasāma arī informācija par suņa vešanu pavadā.

12. punkts paredz, ka pilsētās un ciemos ārpus norobežotās teritorijas suns tiek vests pavadā vai tam ir uzlikts uzpurnis, ja suns ir atzīts par bīstamu saskaņā ar normatīvajiem aktiem par kritērijiem un kārtību, kādā suni atzīst par bīstamu un nosaka turpmāko rīcību ar to, kā arī par prasībām bīstama suņa turēšanai.

Savukārt 13. punktā norādīts, ka pilsētās un ciemos ārpus norobežotās teritorijas suns bez pavadas var atrasties zaļajā zonā un mežā (izņemot vietējo pašvaldību noteiktās vietas, kur saskaņā ar vietējo pašvaldību saistošajiem noteikumiem tas ir aizliegts) pastaigas laikā īpašnieka vai turētāja uzraudzībā un redzeslokā tādā attālumā, kādā īpašnieks vai turētājs spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību.

Ārpus pilsētām un ciemiem, piemēram, viensētās suni var turēt ārpus telpām nepiesietu, ja tiek nodrošināts, ka tas neapdraud cilvēkus un dzīvniekus. Ārpus īpašnieka vai turētāja valdījumā vai turējumā esošās teritorijas suns bez pavadas var atrasties pastaigas laikā īpašnieka vai turētāja uzraudzībā un redzeslokā tādā attālumā, kādā īpašnieks vai turētājs spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību, paredz 14. pants.

15. pantā vēstīts, ka suņa īpašnieks vai turētājs sabiedriskās vietās var īslaicīgi atstāt suni vienu, ja suns ir piesiets pavadā, kas nav garāka par metru, un ja tas netraucē personu un transportlīdzekļu kustību un neapdraud cilvēku vai dzīvnieku drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!