Foto: Publicitātes foto
Rīgas zoodārza terārija jaunajā ekspozīcijā klinšu damanu ģimenīte parūpējusies par papildinājumu, un jau kopš pērnā gada decembra saimei pievienojies mazs zvēriņš, kas pēc uzbūves līdzīgs zilonim, "MansDraugs" pavēstīja zoodārza pārstāvji.

Kā norāda zoodārzā, lielu prieku apmeklētājos izraisījusi pirms Ziemassvētkiem atklātā jaunā terārija ekspozīcija, kurā pārliecinošu favorītu lomā ir neparastie un nenogurdināmie zemes urķi no Āfrikas – kailie smilšracēji.


Savukārt vērīgākie apmeklētāji jau ir pamanījuši, ka klinšu damanu saimē ir pieaugums. Tas nozīmē, ka jaunās mājas terārijā patīk arī surikatu mītnes otrā stāva kaimiņiem klinšu damaniem, kas pēc uzbūves līdzīgi ziloņiem vai jūras govīm stāsta zoodārzā. Tiesa, pēc izskata tie vairāk līdzinās lielām jūrascūciņām, kas turklāt itin veikli tekalē pa klintīm un koku zariem. Vienīgo vizuālo līdzību ar ziloņiem varētu saistīt zobu dēļ – ja zilonim ir lieli triekņi, tad damanam pāri lūpām spīd divi balti augšējie priekšzobiņi.

Mazulis ir meitenīte. Tā ir dzimusi 2017. gada 14. decembrī. Lai arī dzīvniekam ir tikai nedaudz vairāk par vienu mēnesi, tas ir ļoti darbīgs. Ik pa laikam skrien pasildīties zem sildlampām, jo šiem dzīvniekiem nav pilnīgi pastāvīga ķermeņa temperatūras – atkarībā no laika apstākļiem tā var nedaudz mainīties. Tāpat ņiprā mazulīte arī apciemo māti un pārējos bara locekļus. Zoodārza darbinieki novērojuši, ka bara jaunā iemītniece jau jūtas krietni patstāvīga. Plašāk par klinšu damaniem lasiet šeit.

Kā ierasts gada tumšākajos mēnešos, Rīgas zoodārzā tiek rīkotas Ziemas naktis. Tās guvušas lielu ievērību apmeklētāju vidū, norāda zoodārzā. Par to liecina ne tikai vairāk nekā 13 tūkstoši uzziņu dienesta 1188 mājaslapā izdrukātie atlaižu kuponi, bet arī apmeklētāju pulciņi, kas naski staigā pa krēslainajām zoodārza takām. Kopumā līdz 21. janvārim (ieskaitot) vakarējošus dzīvniekus vērot bija atnākuši vairāk nekā 22 000 apmeklētāju. No tā var secināt, ka, visticamāk, šīs sezonas Ziemas nakšu zoodārzā popularitāte pārsniegs iepriekšējos gados sasniegto. Vispopulārākā bijusi pirmā 2009./2010. gada Ziemas nakšu sezona, kad zooloģisko dārzu vakara stundās apmeklēja 25 000 apmeklētāju.

Ziemas naktis Zoodārzā vēl joprojām notiek un tās ilgs līdz svētdienai, 28. janvārim (ieskaitot). Šajā laikā zooloģiskā dārza kases atvērtas līdz pulksten 19, savukārt dzīvniekus vērot var līdz pulksten 21. Izmantojot uzziņu dienesta 1188 bezmaksas atlaižu kuponu, ko izdrukā vai uzrāda viedtālrunī, ieejas biļete (pērkot no pulksten 16 līdz 19) maksā tikai 2 eiro. Ziemas naktīs zoodārzā atvērtas ir arī iekštelpu ekspozīcijas, tādēļ ik pa laikam var ieiet sasildīties un pavērot Lauku sētas, Flamingu mājas, Nīlzirgu mājas, Akvārija, Terārija, Žirafu mājas un Tropu mājas iemītniekus.

Video zemāk – neliels ieskats Ziemas naktīs zoodārzā.

Pēc Ziemas naktīm zoodārzs atgriezīsies pie ierastā ziemas sezonas darba laika. Sākot ar 29. janvāra zooloģiskā dārza kases atvērtas no pulksten 10 līdz 16, savukārt dzīvniekus vērot var līdz pulksten 17.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!