Foto: Kadrs no video

Filadelfijas zoodārzā ASV marta sākumā novērots primāts, kas staigājis uz divām kājām, vērojams zoodārza "Facebook" lapā. Tas licis sarosīties un prātot, kāpēc gorilla staigājusi šādā veidā.

"Lai gan gorillas reizēm staigā uz divām kājām, tas nav ierasti. Taču ne Luisam – viņu var bieži redzēt, staigājam uz divām kājām, kad viņa rokas ir pilnas ar našķiem vai kad zeme ir dubļaina, lai viņš nesasmērētos," zoodārza darbinieki norādījuši video aprakstā.

Gorillas īpatnējās gaitas skaidrošanai pievērsies arī portāls "National Geographic". Tajā skaidrots, ka 16 gadus vecais gorillu tēviņš esot Filadelfijas zoodārza zvaigzne, kam īpaši pēc publicētā video pievērsta pastiprināta uzmanība. "Dažas gorillas uz divām kājām pārvietojas, kad tām ir pilnas rokas," norādījis zoodārza primātu un mazo zīdītāju speciālists Maikls Sterns. Tiesa, lielākā daļa gorillu, kas pārvietojoties šādā veidā, sperot vien pāris soļus, kamēr Luiss tādā veidā varot nostaigāt krietni garas distances.

Redzot Luisa gaitu, komentētāji izteikušies, ka gorilla ir ārkārtīgi tīrīgs un nevēlas sabojāt ēdienu, ko nes rokās, taču Sterns par to vien pasmējies: "Nedomāju, ka viņš zina par mikrobiem. Pieļauju, ka pie vainas ir sajūta dubļos. Tie ir lietusmežu dzīvnieki un raduši sadzīvot ar dubļiem, taču katram ir sava personība."

Luisa nepatika pret dubļiem gan esot ievērota jau iepriekš, proti, 2015. gadā lielais primāts, staigājot uz divām kājām, nejauši iekāpis dubļos, bet vēlāk atradis kādu lapu, ar ko notīrīt sevi. Lai atvieglotu Luisa ikdienu, zoodārza kopēji pat izveidojuši laipu, pa kuru gorillai pārvietoties un izvairīties no dubļiem.

"National Geographic" arī minēts antropologa Kevina Hanta pieņēmums, ka vēlme pēc pārvietošanās uz divām kājām esot atkarīga no katras gorillas personības. Tāpat netiekot izslēgta iespēja, ka gorillas tādējādi atdarinot cilvēkus, kurus redzot sev apkārt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!