Foto: Publicitātes foto

Ļaužu iemīļotā ziloņu mātīte Zuze, kas 1990. gadā dzima Rīgas Zooloģiskajā dārzā, bet pēc sešiem gadiem tika uzdāvināta Japānas pilsētas Kobes zoodārzam, 5. aprīlī svin 28 gadu dzimšanas dienu, informē zoodārzā.

Zuze (pilnajā vārdā – Zuzanna) ziloņu pārim Radžam un Zitai piedzima 1990. gadā. Viņa ir pirmais un līdz šim vienīgais Rīgas Zooloģiskajā dārzā dzimušais zilonis. 1996. gadā 24. augustā Zuze aizceļoja uz Japānu kā dāvinājums zemestrīcē cietušās Kobes Odži (Ouji) zooloģiskajam dārzam, kur to sagaidīja atbilstoša vecuma partneris Maksis. Pirms četriem gadiem Zuzei piedzimis veselīgs mazulis Juki (Yuki).

Pavisam nesen pie viņas ciemojies Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. Fotogalerijā var apskatīt, kā Zuze izskatās šobrīd un kādi ir viņas dēla, zilonēna Juki zīmējumi.

Kā stāsta Rīgas zoodārza speciālists Māris Lielkalns, Zuzei Juki kopumā ir ceturtais mazulis: "Pirmais piedzima nedzīvs. Tā jaunām mātēm gadās. Otrais (meitene) Momo un trešais (puika) Ouji auga, dzīvoja un priecājās, taču viņiem nepaveicās, jo bija guvuši bīstamas traumas, kas rada lielas problēmas atveseļoties. Tādēļ arī abi divi jau ir viņsaulē."

Bet pirms četriem gadiem dzimis Juki. Taču, tā kā Zuze pati ir mākslīgi izbarotais zilonēns, jo drīz pēc viņas dzimšanas mira mamma Zita, tad Zuzei trūkstot zināšanu par ziloņu paradumiem bērnkopībā, teic Lielkalns: "Tādēļ Kobes Oji zoo darbinieki pieņēma lēmumu sūtīt Zuzi skolā. Zuze un Juki devās uz citu Japānas zoodārzu, kur ir kārtīgs ziloņu bars. Abi dzīvnieki tika pieņemti barā un par Juki sāka interesēties un rūpēties vien pavecāka ziloņmāte. Dzīvojot barā, vērojot un mācoties, cerams, Zuze būs apguvusi bērnu audzināšanas māku un ar nākamo bērnu audzināšanu veiksies labāk." Nu jau Zuze esot atpakaļ Kobes zoodārzā, savukārt viņas dēls mītot "Ichihara Elephant Kingdom", citā Japānas zoodārzā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!