Foto: Privātais arhīvs

Dzīvnieku aizsardzības biedrība "Dzīvnieku SOS" savā "Facebook" lapā publicējusi ziņojumu par Ventspils teritorijā esošo kuplo ielas kaķu skaitu, par kuriem pašvaldībā neliekoties ne zinis, "MansDraugs" norādīja biedrības pārstāve Gita Grantiņa. Savukārt pašvaldībā skaidro, ka tiek piekopta īpaša sterilizācijas programma un ka biedrības izteiktie pārmetumi neesot korekti.

Lūk, publikācija no biedrības "Facebook" lapas: "Vēlos iepazīstināt jūs ar cilvēku bezatbildības šedevru. Šis nav stāsts ar laimīgām beigām. Ir tāda labi pazīstama vieta kā Ventspils. Kā rakstīts Ventspils mājas lapā – "Pilsēta, kur ciena pagātni, domā par rītdienu un ražīgi strādā šodien!". Laikam uz šo saukli ir atsaukušies tikai visi pamestie kaķi... Diemžēl realitāte ir tāda. Ventspilī un tās tuvākajā apkārtnē (piemēram, Tārgale) ir vietas, kur ir pāri pa 100 kaķiem – neviens nav ne sterilizēts, ne kastrēts! Visi vairojas uz nebēdu. Daudzi ir pusdzīvi un slimi, daļa jau ir aizsaulē. Šie dzīvnieki nevienam nav vajadzīgi. Ejot garām kārnajiem, slimajiem kaķiem ar pūžņojošām acīm, cilvēki riebumā novēršas. Bet kurš tad ir pie tā vainīgs? Cilvēks! Ar savu bezatbildību un ego! "Sterilizēt, kastrēt ir pret dabas likumiem, jāļauj kaķenēm piepildīt mātišķās jūtas, lai dzemdē piecreiz gadā..." XXI gadsimts un tāda tumsonība! Mīļie cilvēki, kaķiem nav tādu jūtu kā cilvēkiem! Neiet runči uz randiņiem un nenes ziedus savai vienīgajai, ilgi lenktajai kaķenītei! To, ko jūs saucat par mīlestību, kaķiem tā ir dziņa. Vairošanās dziņa. Runcim apbērnot pēc iespējas vairāk kaķeņu, savukārt kaķenēm – pēc iespējas vairāk sadzemdēt, jo izdzīvos stiprākie.

Pie "Dzīvnieku SOS" vērsās pēc palīdzības sieviete, kura jau vairāk kā trīs gadus viena pati braukā un brīvajā laikā pati par saviem līdzekļiem sterilizē un kastrē šos pamestos dzīvniekus. Daudzi, protams, uzskata, ka šādas lietas jārisina pilsētas domei (taisnība jau vien ir!), bet dome šo problēmu nerisina vispār, nekādus līdzekļus nepiešķir. Laikam domā, ka dzīvniekiem pašiem apniks vairoties vai arī agrāk vai vēlāk tāpat aizies bojā. Bet realitātē tā nenotiek!"

Foto: Privātais arhīvs

Portālam "MansDraugs" Ventspils pilsētas "Komunālās pārvaldes" sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Kalsere komentārā izsaka to pašu viedokli, kas publicēts arī pie "Dzīvnieku SOS" publikācijas: "Diemžēl apgalvojums, ka Ventspils dome nerisina jautājumu par klejojošiem kaķiem, neatbilst patiesībai, jo Ventspils pilsētas pašvaldība jau ilggadēji sadarbojas ar Ventspils dzīvnieku aizsardzības biedrību "Par dzīvnieku tiesībām", kura veic pilsētā klejojošo kaķu sterilizāciju. Ja līdz 2017. gada nogalei noslēgtais līgums paredzēja mēneša laikā sterilizēt sešus kaķus (gadā 72 kaķus), tad no 2017. gada sākuma Ventspils pašvaldība iedalīja līdzekļus, palielinot sterilizējamo kaķu skaitu mēnesī līdz septiņiem kaķiem (gadā 84 kaķi). Biedrība savus pienākumus veic godprātīgi un katru mēnesi atskaitās par noķerto un sterilizēto kaķu skaitu un finanšu izlietojumu.

Ventspils administratīvajā teritorijā iedzīvotājiem iespējams ziņot par klaiņojošajiem dzīvniekiem un nepieciešamības gadījumā tiek izsaukts dienests, kas veic sabiedriskās vietās klejojošu kaķu vai kādu bezpalīdzīgā situācijā nonākušu kaķu notveršanu un nogādāšanu patversmē Saldū, kur tiek veikta šo kaķu sterilizācija un aprūpe.

Piekrītam, ka šīs problēmas galvenais cēlonis ir cilvēku bezatbildīga rīcība, kuri bieži pamet savus kaķus vai neapzinoties rada apstākļus to vairošanās veicināšanai."

Pārvaldē informē, ka iedzīvotāji par klaiņojošajiem dzīvniekiem Ventspils administratīvajās teritorijās var ziņot, zvanot pašvaldības policijai pa tālruni 63680808, pārvaldei pa tālruni 63624269 vai firmai SIA "Djuma 4" pa tālruņiem 63622309 vai 29486805. Firma veic klaiņojošu, ievainotu vai mirušu dzīvnieku transportēšanu uz attiecīgo iestādi. "Par klaiņojošiem dzīvniekiem, kas atrodas ārpus Ventspils administratīvās robežas, atbild Ventspils novada dome," teic pārvaldē.

"Atspoguļotā situācija ir Ventspils novada teritorijā, nevis Ventspils administratīvajā teritorijā. Šī jautājuma risināšanā aicinām dzīvnieku aizsardzības biedrību "Dzīvnieku SOS" sazināties ar Ventspils novada domes Tārgales pagasta pārvaldi un minēt konkrētu klaiņojošo kaķu atrašanās vietu, skaitu," piebilst pārvaldē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!