Foto: Shutterstock
Tieši tāpat kā cilvēkam, arī kaķim dažādos dzīves periodos ir savas nepieciešamības. Kas kaķēnam nepieciešams atsevišķos dzīves posmos, kā nodrošināt labus dzīves apstākļus, lai murrātājs savam saimniekam blakus būtu iespējami ilgāk?

Pirmajā dzīves gadā kaķēnam veidojas ne tikai viņa organisms, bet arī ieradumi, raksturs: viņš mācās izmantot kaķu tualeti un asināt nadziņus tam paredzētā vietā, saprast "drīkst" un "nedrīkst", ievērot uzvedības paradumus mājās. Pūles, ko ieliksi kaķēna audzināšanā pirmos 12 mēnešus, atmaksāsies turpmākajos gados, uzsver speciālisti portālā "Goodhouse".

Esi konsekvents un stingrs aizliegumos, bet kaķēnam to visu ieskaidro mierīgi un maigi – agresija visu tikai izbojās. Un noteikti nodrošini kaķēnam drošību: paslēp elektrības vadus, logus nostiprini ar aizsargtīkliem, ja kaķis dzīvos tikai mājoklī un ārā neies.

Kaķa pirmais dzīves gads ir aktīvas augšanas periods. Lai viss noritētu labi, viņam ir nepieciešama pareiza barošana. Kaķu mamma mazos kaķēnus parasti baro vien četras nedēļas, un jau piektajā dzīves nedēļā kaķene sāk izvairīties no mazuļiem, neļauj tuvoties pupiņiem. Ap šo laiku kaķēnam jau ir pietiekami daudz zobu, un viņš ir gatavs baroties patstāvīgi. Un šis nu ir brīdis, lai piedāvātu speciālo kaķēnu barību.

"Kaķēnu ēdienkarte satur ievērojami vairāk vitamīnu, aminoskābju un minerālu, nekā pieaugušu kaķu ēdiens," uzsver zinātņu kandidāte veterinārijā Nataļja Malkova. "Tie nepieciešami stipra skeleta attīstībai, muskuļu masas uzaudzēšanai. Izmanto tikai kvalitatīvu sauso un slapjo barību no simtprocentīgi naturālām sastāvdaļām (obligāti pārbaudi ēdiena sastāvu uz iepakojuma), paredzētu speciāli kaķēniem."
Foto: Shutterstock

Otrajā dzīves mēnesī kaķu mazuļus baro mazām porcijām sešas reizes diennaktī, bet ap trīs mēnešu vecumu barošanas reižu daudzumu var samazināt līdz četrām reizēm.

  • Vēl par to, kā pareizi barot kaķēnus, lasi šeit.

Pēc pusgada kaķēni sasniedz dzimumbriedumu. Visticamāk, pēc tā arī kaķēnu jāved sterilizēt vai kastrēt – tas ne tikai atvieglos turpmāku dzīvnieka uzturēšanu, bet nāks par labu arī kaķa veselībai, uzsver eksperte.

Pieaudzis kaķis jābaro retāk nekā kaķēns, bet gan ēdienam, gan ūdenim vienmēr jābūt kaķim pieejamam: gan dienā, gan arī naktī, jo kaķis pēc dabas ir mednieks un var pagūt sajust izsalkumu arī laikā, kad tu redzi jau savu trešo sapni. Normālu visa organisma darbību nodrošina kvalitatīva, pareizi sabalansēta pārtika pieaugušiem kaķiem (no viena līdz septiņiem gadiem).

Speciālisti iesaka dot gan sauso, gan slapjo barību: no rītiem un vakarā piedāvāt slapjo barību, bet pa dienu – sauso.

Sausā barība attīrīs kaķa zobus no aplikuma, uzlabos gremošanu, bet slapjā – nodrošinās papildu mitrumu un palīdzēs kontrolēt mājdzīvnieka svaru.

Pēc septiņiem gadiem kaķa organismā sākas vecuma izmaiņas. Tāpat kā cilvēkam, arī kaķim nepieciešams vairāk miera. Paseko, lai kaķim būtu iespēja atpūsties mierīgā kaktiņā.

  • Šeit atradīsi rakstu par raksturīgākajām kaķu slimībām, kas viņus var piemeklēt mūža nogalē.
Ar gadiem kaķis arvien mazāk laika būs nomodā, bet vairāk gulēs, tādēļ pastāv risks pieņemties svarā. Šajā vecumā kaķim nepieciešama īpaša barošana, norāda Malkova. "Kaķiem, kas vecāki par septiņiem gadiem, ir pieejama speciāla barība ar paaugstinātu E vitamīna saturu, glikozamīnu, taukskābēm omega-6 un citiem vērtīgiem mikroelementiem. Tie nodrošina locītavu un iekšējo orgānu veselību, ļauj saglabāt apspalvojuma kvalitāti".

Kaķi cienījamos gados var atteikties no sausās barības zobu problēmu dēļ. Tādēļ zobus ieteicams apskatīt biežāk, un ja uz tiem parādījies zobakmens, jāvēršas pie veterinārārsta. Tāpat centies biežāk apskatīt un iztaustīt dzīvnieka ādu – līdz ar gadiem pieaug risks dažādu audzēju rašanās. Ja kaķim būs labi gēni un pareiza aprūpe, viņš var nodzīvot līdz 20 gadiem, bet nereti pat vairāk.

  • Par to, cik ilgi dzīvo suņi, aplūkojot arī konkrētu šķirņu pārstāvjus, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!