Foto: Kadrs no "Facebook" video
Loča kuģa "Ausma" komandai, dodoties ikdienas darbos Baltijas jūrā, pie Liepājas izdevies iemūžināt delfīnu, "Facebook" profilā vēsta Liepājas speciālā ekonomiskā zona. Kā tas nonācis aukstajos Baltijas jūras ziemeļu ūdeņos, "Mans Draugs" lūdza komentēt Latvijas dabas aizsardzības departamenta vecākais eksperts Valdis Pilāts.

Pilāts portālam "Mans Draugs" pavēstīja, ka vēl nav skaidri zināms, vai video redzamais zīdītājs ir cūkdelfīns vai kādas citas delfīnu dzimtes pārstāvis. "Ja tas ir cūkdelfīns, tad tas, visticamāk, ir atpeldējis no Baltijas jūras rietumu daļas, kur tie uzturas vairāk vai mazāk pastāvīgi, jo cūkdelfīni ir Baltijas jūras iemītnieki. Taču, ja tas ir kāds cits delfīns, tad, visticamāk, tas ir atpeldējis pat no Atlantijas okeāna," stāsta Pilāts.

Pilāts atklāj, ka tā cūkdelfīnu suga, kas ir sastopama Baltijas piejūras piekrastē, tiek saukta par ostas cūkdelfīniem. Ne velti loča kuģa "Ausma" komanda šo jūras zīdītāju ir pamanījusi netālu no Liepājas ostas. "Cūkdelfīni mēdz uzturēties tuvu krastam, ne velti viņiem ir iedots šāds vārds," piebilst Latvijas dabas departamenta vecākais eksperts.

Šis nav pirmais delfīns, kas manīts Latvijas piejūras teritorijā. 2003. un 2004. gadā Latvijas Dabas muzejā tikušas nogādātas divu cūkdelfīnu mirstīgās atliekas. No tiem viens tika izskalots krastā, bet otrs atrasts sapinies zvejnieku tīklos. Latvijas Dabas muzejā pastāstīja, ka kopumā Baltijas jūrā mitinās aptuveni 500 cūkdelfīnu. Kā stāsta Latvijas Dabas muzeja pārstāvis, pirms tam cūkdelfīns Latvijas jūras krastos tika izskalots 1980. gadu beigās vai 1990. gadu sākumā. No tā var secināt, ka šos zīdītājus Latvijas jūras teritorijā izdodas satikt tikai retajam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!