Foto: Shutterstock
Par ko runā delfīni? Tas gan vēl nav noskaidrots, taču pētnieki pirmo reizi vēsturē novērojuši delfīnu sarunu, vēsta "Telegraph".

Zinātnieki izveidojuši īpašu zemūdens mikrofonu, kas spēj atpazīt lielo peldētāju izdvestās skaņas dažādos toņos. Jau pirms tam bija zināms, ka dzīvnieku pasaulē notiek saziņa, izmantojot svilpienus un citas skaņas, tādējādi paziņojot biedriem par prieku, stresu, sajūsmu vai atdalīšanos no bara.

Taču nu pētnieki ķērušies pie darba un izpētījuši divus delfīnus Ukrainā. Jaša un Jana novēroti savā baseinā, kur nodevušies garām sarunām. Pētnieki akcentē, ka delfīnu pāris uzklausījuši, kas otram sakāms, nepārtraucot runātāju pusvārdā. Kad teiktais izskanējis, "runāt" sācis otrs delfīns.

Pētījuma galvenais vadītājs Vjačeslavs Rjabovs atklāj: "Šī saziņa līdzinās sarunai starp diviem cilvēkiem. Katrs pulss, ko raidīja delfīns, bija atšķirīgs laika un biežuma ziņā. Līdz ar to mēs pieņemam, ka katrs pulss ir kā fonēma vai vārds delfīnu valodā."

Interesantajā novērojumā arī noskaidrots, ka pulsi nepārklājās, proti, delfīni runāja viens pēc otra, nepārtraucot biedru. "Tas liek domāt, ka delfīni ieklausījās otra pulsos, pirms deva savus," saka pētnieks.

"Viņu valoda parāda visas formas iezīmes, kādas ir cilvēku runātajā valodā, un tas norāda uz delfīnu augsto inteliģences un sapratnes līmeni. Salīdzinot ar cilvēku valodu, delfīnu valodu var šķietami uzskatīt par augstu attīstītu valodu," paskaidro pētnieks Rjabovs.

Jaša un Jana spēja izveidot teikumus, līdz pat pieciem vārdiem garus. Tiesa, to konteksts nav skaidrs. Rjabovs uzskata, ka nu vairs nav šaubu – delfīni runā savā valodā. Tagad atliek vien iemācīties, kā ar šiem dzīvniekiem komunicēt tiešā veidā, proti, viņu valodā. Līdz šim bija skaidrs vien tas, ka delfīni izmanto vairāk nekā tūkstoti dažādu skaņu un svilpienu, kas rodas dažādās situācijās, taču nebija skaidri noteikts, vai viņi sazinās viens ar otru kā cilvēki – aci pret aci.

Rjabovs uzskata, ka nākamais solis jāsper cilvēkam un, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas attīstību, jāizveido ierīce, kas palīdzētu pārkāpt pāri saziņas robežām un izmantot iespēju sarunāties ar vieniem no gudrākajiem dzīvniekiem pasaulē.

2007. gadā Austrālijas zinātnieki noskaidrojuši, ka delfīni izdod specifiskas skaņas, lai apzīmētu trīs konkrētas darbības un nozīmi: "Es esmu šeit", "Pasteidzieties" un "Šeit ir ēdiens". Savukārt zinātnieki Floridā noskaidrojuši, ka delfīni visvairāk un visintensīvāk sazinās brīžos, kad cenšas pārvarēt kādu šķērsli, it kā vienotos par labāko risinājumu.

Pētījums pieejams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!