Foto: Shutterstock
Kuri dzīvnieki strādā cilvēka labā? Protams, suņi, skan pirmā atbilde, kas ienāk prātā. Taču ne tikai šie četrkājainie draugi tiek izmantoti policijas, muitas un citu dienestu darbā. Vai zināji, ka arī mazās, čaklās bites ir lieliski darbarūķi ne tikai medus sarūpēšanā, bet arī pavisam neparastā nozarē?

Paldies "Reader's Digest", kur atgādināts par dzīvajām būtnēm, kas darbojas cilvēka labā. Ne tikai kaķi un suņi ir šajā sarakstā!

Militārie delfīni

Zināms, ka delfīni ir gudri dzīvnieki, kas darbojas arī cilvēku terapijā. Pēc peldes ar šo dzīvnieku ne viens vien cilvēks un bērns jūtas labi. Taču delfīnus izmanto arī jūras kājinieki.

Pagājušā gadsimta vidū, ap 1950. gadu, delfīni un jūras lauvas tiek izmantoti ASV jūras kājinieku programmā. Tur dzīvniekus apmāca, lai viņi darbotos nacionālās drošības sfērās.

Delfīni spēj labi atrast nogremdētās mīnas, patrulējošos kuģus, atrast nozaudētas lietas un arī pasargāt laivas no svešiniekiem. Taču tieši mīnu noteikšana tiek minēta kā svarīgākais delfīnu uzdevums. 14 no 19 laivām, kas nogrimušas kopš 1950. gada, saskārušās ar jūrā atstātām mīnām.

Kā tad delfīni spēj pasargāt cilvēkus no mīnām? Peldot ap to vietām, delfīni uzmanīgi iezīmē mīnas teritoriju, tai pievienojot brīdinājuma zīmi, kas ir redzama virs ūdens. Tādējādi apkārt peldošie kuģi, laivas, kā arī ūdenslīdēji var no mīnām izvairīties.

Pirmo reizi par delfīnu izmantošanu militārām vajadzībām pasaule uzzināja pagājušā gadsimta beigās, kad publiskoti valdības dokumenti.

Suņi, kas konstatē vēzi

Foto: Shutterstock

Bites, kas sajūt mīnas

Foto: Shutterstock

Čūskas, kas paredz zemestrīces

Foto: Shutterstock

Kaķi-terapeiti

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!