Foto: Shutterstock
Kad palaižam kaķi pastaigāties savvaļā, var gadīties, ka viņš savā ceļā noķer kādu grauzēju vai putniņu. Taču, izrādās, jautājums par to, cik ļoti kaķi ietekmē dzīvi savvaļā un dažādu sugu dzīvniekus, satraucis pētniekus, kuri desmit gadu laikā pētījuši kaķa nodarītos kaitējumus zvēru pasaulei.

Savvaļas dzīvnieku centrā Virdžīnijā, ASV, no 2000. līdz 2010. gadam nonācis 21 tūkstotis dažādu sugu pārstāvju, kuriem bijusi nepieciešama palīdzība. No tiem trīs tūkstoši dzīvnieku cietuši kaķu uzbrukumos, ziņo "Washington Post". "Tas pārspēj uzskatu, ka āra kaķi, kuri brīvi pastaigājas, uzbrūk vien pelēm un žurkām," teicis Deivids Makrūrs, dzīvnieku centra veterinārās klīnikas direktors un galvenais pētījuma autors.

Izņemot peles un žurkas, kas bieži vien tiek uztverti kā tipiskākie kaķu lomi, pētījumā secināts, ka no četrkājaino draugu uzbrukumiem cietuši arī, piemēram, baloži, truši, vāveres, pīles, sīļi un pat piekūns. "Tas ir pārsteidzoši, ka kaķi var notvert piekūnu," uzskata Makrūrs.

Pētījuma gaitā tā veicēji ņēmuši vērā vien tos gadījumus, kuriem bijis tiešs un nepārprotams sakars ar kaķiem: ja cietušie dzīvnieki tika atrasti kopā ar kaķiem vai arī tos centrā nogādājuši kaķu saimnieki. Vairumā gadījumu (70-80 procentu) cietušos dzīvniekus gūto traumu dēļ nācies iemidzināt.

Tiesa, pētījumam, kas publicēts žurnālā "Journal of Wildlife Management", netrūkst kritizētāju, kas apšauba analīzes objektivitāti. "No sniegtās informācijas nav nekādu iespēju uzzināt, cik daudzi no putniem vai pārējiem dzīvniekiem bija pakļauti kontaktam ar kaķi un vai viņus jau iepriekš neievainoja kāds cits mednieks. Pētījums paliek atvērts citiem pieņēmumiem par to, kas novedis pie medījuma nāves un vai tas varēja notikt bez kaķa līdzdalības," sacījusi Rebeka Deheivena, dzīvnieku aktīviste. Tāpat viņa apšauba objektīvo faktu, ka pētījuma gaitā vērā ņemtie kaķi dzīvojuši tuvu cilvēkam, kas, savukārt, neveicinātu viņu dabiskās tieksmes medīt.

Foto: PantherMedia/Scanpix
Pētījuma galvenais autors Makrūrs gan uzskata, ka patiesie skaitļi tam, kā kaķi ietekmē dzīvi savvaļā, varētu būt vēl lielāki. Daudzi dzīvnieki, kuri desmit gadu laikā nonākuši centrā, cietuši no kaķu uzbrukumiem, ko pierāda kaķiem raksturīgie ievainojumi medījumu ķermenī. Taču ne visi gadījumi ņemti vērā, jo daudziem neesot atbildis raksturīgais faktors – kaķa esamība, ko apstiprinātu tiešs novērojums ar kaķi vai kaķa saimnieks. Tāpat pētījumā neesot apskatīti rāpuļi un abinieki.

"Tas nav pārsteidzoši. Patiesībā tā ir tikai aisberga redzamā daļa," pastāstījis pētnieks Pīters Marra, kurš sarakstījis grāmatu par kaķu ietekmi uz apkārtējo dzīvi. Viņš arī uzskata, ka cietušo dzīvnieku, kas nekad nenonāk dažādos dzīvnieku palīdzības centros, ir daudz vairāk. "Liecību par kaķiem un viņu ietekmi uz bioloģisko daudzveidību netrūkst, bet mēs joprojām ļaujam viņiem brīvi staigāt," teicis Marra. Gada laikā kaķi vien nogalinot miljardiem putnu un dzīvnieku, lai arī šīe skaitļi tiek apšaubīdi. Dzīvnieku speciālisti uzskata, ka nevar vainot kaķus vien, jo dažādu sugu dzīvnieku izmiršanā un bojāejā tiek vainota arī to dabiskās populācijas samazināšanās un dažādi ar cilvēka darbībām saistīti procesi. "Kaķi ir viena maza, maza daļa no tā visa," paskaidrojusi Korija Smita, dzīvnieku eksperte. "Pašlaik šāda veida pētījumi tikai pasliktina un vispārina to, vai vajadzētu kaķiem aizliegt pārvietoties brīvsolī."

"Viena no mācībām, ko no šī var gūt: ja redzat, ka kaķis ir iekoties kādā dzīvniekā un jūs varat viņu atbrīvot, iespēja, ka dzīvnieks spēs pats izdzīvot savvaļā, ir maza," pastāstījis autors Makrūrs. Savukārt Marra skaidrojis, ka ne jau kaķi esot problēmas sakne, jo četrkājainie draugi gluži vienkārši dara tā, kā ir raduši darīt: "Problēma ir cilvēkos un viņu spējā gādāt par dzīvniekiem. Mēs varam viņus padarīt par kaitēkļiem, pat ja nelaižam dzīvniekus pastaigāties savvaļā."

Plašāk par pētījumu var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!