Foto: Latvijas Dabas fonds
Durbes jūras ērgļu ligzdā ir izdēta jau trešā ola, un tas Latvijas jūras ērgļiem ir diezgan liels retums, norāda Latvijas Dabas fonda eksperts un ornitologs Jānis Ķuze.

Ķuze atklāj, ka iepriekšējo četru gadu laikā Latvijā trīs mazuļi konstatēti divās ligzdās. Savukārt visvairāk ligzdu, kurās bija izdētas trīs olas, tika reģistrētas 2014. gadā, kad to skaits sasniedza četras ligzdas.

Ķuze piebilst, ka tagad jāgaida aprīļa beigas, kad sāks šķilties mazuļi. Kā stāsta jūras ērgļu eksperts, tad pastāv iespēja, ka visi putnēni nemaz neizšķilsies. Kā skaidro "Dabasdati.lv" koordinatore, ornitoloģe Ilze Priedniece – bažas par to, vai šajā ligzdā izšķilsies visas olas, radās tad, kad kāda ārēja traucējuma dēļ pagājušajā nedēļā ērgļu mātīte uz vairākām stundām pameta ligzdu. "Visdrīzāk, tas bija cilvēka radīts traucējums," skaidro Priedniece.

Ja olas ir tikko izdētas, tad tāda pamešana var arī nekaitēt, bet, ja tajās jau ir sācies attīstības process, tad gan var izsalt.

Jau iepriekš ziņojām, ka Durbes jūras ērgļu ligzdā, kur mitinās Milda un Raimis, putnu māte 10. martā ap pulksten 17 izdēja pirmo olu. Kā komentē Ķuze, Latvijā vairākumā gadījumu pirmā jūras ērgļu ola tiek izdēta laikā no 6. līdz 10. martam, tāpēc arī šis gads Durbes ligzdā pilnībā atbilst normai.

To, kā jūras ērgļu pāris Milda un Raimis perē izdētās oliņas, vari skatīties tiešraidē te, savukārt redzēto apspriest vari forumā "Dabas dati".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!