Foto: Publicitātes attēli

Latvijā un citur Eiropā šovasar pārsniegti neskaitāmi karstuma rekordi, kas Rīgas Zooloģiskā dārza apmeklētājiem liek arvien uzstājīgāk taujāt, kad beidzot varēs aplūkot "Āfrikas savannas" ekspozīciju kompleksu un tā iemītniekus – žirafes, zebras, antilopes un pērtiķus.

Zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns atklāj, ka žirafes jau sen ar nepacietību gaida iespēju apgūt jaunos plašumus un zebru pulciņš pavasarī pievienojās sprigans zebrēns. Tagad zoodārzā ieradušies arī pirmie jaunie "savannas" iemītnieki – dižantilopes, antilopes impalas un Kērka dikdiki.

Šobrīd zoodārza jaunpienācēji cenšas aprast ar kopējiem un jau augusta beigās viņi varēs pārcelties uz "Āfrikas savannas" mītnēm, lai līdz oktobrim iemācītos sadzīvot kopā ar citiem tur mītošajiem dzīvniekiem. Savukārt zoo apmeklētājiem jaunais ekspozīciju komplekss būs pieejams 11. oktobrī, pāris dienas pirms Rīgas Zoodārza 107 gadu dzimšanas dienas. Šajā dienā apmeklētāji varētu pirmo reizi mērot ceļu pa vairāk kā 300 metrus garo "savannas" apskates taku.

Rīgas domes Attīstības departamenta realizētais "Āfrikas savannas" ekspozīciju kompleksa projekts Rīgas Zoodārzā ir savā ziņā Latvijā unikāls projekts komplicētības un būvniecības paņēmienu specifikas ziņā. Šobrīd rit pēdējais darbu etaps, lai zoodārzs jaunās ēkas varētu pārņemt savā apsaimniekošanā un tajās izvietot jau atvestos dzīvniekus, informē Lielkalns.

Antilopes impalas ir atvestas no Hannoveres Zoodārza Vācijā un Dvūrkrālovas Zoodārza Čehijā. Savukārt divas Kērka dikdiku, kas ir augumā viena no vismazākajām antilopju sugām, mātītes uz Latviju atceļojušas no Hannoveres Zoodārza, bet viens tēviņš atvest no Berlīnes Zoo. Antilopes impalas zoo apmeklētāji šobrīd var apskatīt zebru aplokā, turpretim Kērka dikdiki atrodas vienā no "Āfrikas savannas" jaunajām ekspozīcijām, kas atrodas blakus žirafu skatu laukumam. Turpretī pasaulē lielāko antilopju – dižantilopju pāri, kas atvests no Hodenhāgenas Vācijā, apmeklētāji varēs aplūkot vien pēc "Āfrikas savannas" ekspozīciju kompleksa atklāšanas oktobrī. Tikpat slēpti jaunās mītnes labiekārtošanu gaida arī Āfrikas koku dzeloņcūku pāris un pulciņš Āfrikas zemesvāveru.

Augustā un septembrī Rīgā ieradīsies vēl dažas dižantilopes un impalas, kā arī trīs paprāvi paviānu radinieki Geladas pērtiķi, kuru krāšņi zilo vēderu demonstrācija būs laba dāvana apmeklētājiem zoodārza dzimšanas dienā, pastīstīja Lielkalns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!