Foto: instagram.com/drbiden

ASV mediji ziņo, ka Džo Baidens, Demokrātiskās partijas kandidāts, ieguvis nepieciešamās balsis elektoru kolēģijā, lai kļūtu par Amerikas Savienoto Valstu prezidentu. Baidenam kļūstot par prezidentu, turpināsies kāda ļoti sena tradīcija, proti, Baltajā namā atgriezīsies arī četrkājainie cilvēku draugi, vēstī raidsabiedrība BBC.

Donalds Tramps bija pirmais ASV prezidents pēdējo 100 gadu laikā, kurš kopā sevi un savu ģimeni uz Balto namu neatveda kādu mājas mīluli. Kad prezidenta statusā bija Baraks Obama, slavenajā rezidencē kopā ar viņu mitinājās arī Bo un Sanija.

2009. gada 14. aprīlī, pāris mēnešus pēc prezidentūras sākuma, Obamu ģimene saņēma četrkājainu dāvanu no senatora Teda Kenedija un viņa sievas – melnbalto Portugāles ūdenssuni Bo. Pēc dažiem gadiem viņam pievienojās māsiņa Sanija, un abi mīluļi kļuva par neiztrūkstošu daļu gan ģimenes brīvajā laikā, gan oficiālās pieņemšanās. Kas interesanti, Portugāles ūdenssuņi tiek raksturoti kā hipoalerģiski mīluļi jeb tādi, kas neizraisa alerģiju. Lēmums par labu šiem suņiem tiek saistīts ar Obamu atvases alerģiju.

Vairāk par Bo un Sanijas raksturiem un šķirnes īpatnībām lasi šeit.

Taču šobrīd plānots, ka pēc inaugurācijas kopā ar Baidenu ģimeni Baltajā namā varētu dzīvoties arī divi vācu aitusuņi Čemps un Majors (Champ, Major). Kas īsti šobrīd zināms par jaunajiem "pirmajiem suņiem"?

View this post on Instagram

A post shared by Dr. Jill Biden (@drbiden) on Aug 26, 2020 at 4:04pm PDT

Ar Čempu Baidena ceļu krustojās, kad sunīts vēl bija kucēns. Šī draudzība aizsākās 2008. gadā pēc tam, kad Baidens tika ievēlēts ASV vicepremjera amatā. Viņa sieva Džila bija apsolījusi pēc vēlēšanām vīram uzdāvināt dzīvnieku, savukārt šo zīmīgo vārdu skaistajam sunītim iedeva Baidena mazbērni. Savā kampaņas runā vīrietis atminējās sava tēva sacīto: "Katru reizi, kad tevi piespiež pie zemes, čemp, tu piecelies." Čemps ir sarunvalodā izmantots saīsinājums no vārda "čempions".

Turpretī Majors ģimenē ienāca 2018. gadā pēc tam, kad tika adoptēts no patversmes. Jaunā "pirmā lēdija" savā "Instagram" kontā nereti dalās arī ar dažādām bildēm un video, kuros redzami abi suņu brāļi un iezīmējas arī atšķirīgie raksturi.

View this post on Instagram

A post shared by Dr. Jill Biden (@drbiden) on Jun 8, 2019 at 7:17am PDT
View this post on Instagram

A post shared by Dr. Jill Biden (@drbiden) on Sep 23, 2020 at 2:11pm PDT
View this post on Instagram

A post shared by Dr. Jill Biden (@drbiden) on Nov 6, 2019 at 3:46pm PST
View this post on Instagram

A post shared by Dr. Jill Biden (@drbiden) on Aug 8, 2019 at 4:22pm PDT


Vācu aitusuņi ir viena no zināmākajām suņu šķirnēm pasaulē, kas daudzkārt redzēta dažādās filmās un seriālos. Pēc tiem cilvēkiem veidojies priekšstats, ka šīs šķirnes suns ir apķērīgs, izveicīgs, strādīgs, uzticams, draudzīgs, kā arī, protams, vizuāli skaists. Vācu aitusunim ir ne tikai spēcīga fiziskā uzbūve, bet arī oža, kas ļauj šīs šķirnes pārstāvjiem būt to mīluļu starpā, kuri visbiežāk tiek izmantoti dažādos dienestos.

Tuvojoties vēlēšanu dienai, Džo Baidens savā "Instagram" profilā dalījās ar īpašu kampaņas video, kurā galvenā loma ir suņiem. Pie publicētā materiāla viņš rakstījis: "Atgriezīsim atpakaļ Baltajā namā suņus!"

View this post on Instagram

A post shared by Joe Biden (@joebiden) on Oct 31, 2020 at 11:00pm PDT


Runājot par citiem mīluļiem, kas kādu laiku dzīvojuši Baltajā namā, jāpiemin Bila Klintona šokolādes krāsas labradors vārdā Badijs un kaķis – Sokss. 2000. gadā Klintons žurnālistiem atklājis, ka reizēs, kad sieva nav blakus, viņas vietu gultā ieņem Badijs, vēstī raidsabiedrība BBC. Bet Džordža Buša jaunākā prezidentūras laikā pa Baltā nama teritoriju pastaigājās divi skotu terjeri – Bārnijs un Mis Bīzlija.

Lai gan, kā norāda "Business Insider", populārākais Baltā nama dzīvnieks ir un paliek suns, prezidentu ģimenēm piederējuši arī citas dzīvās radības. Piemēram, Džona Kenedija prezidentūras laikā Baltā nama teritorijā dzīvoja ponijs, turpretī Vudro Vilsons pa zālienu ļāva staigāties aitām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!