Foto: Privātais arhīvs
Lai gan ikviens kaķis vai suns, kurš nonācis patversmes vai kādas biedrības paspārnē, cer atrast ilgtermiņa mājas, jebkurš var sniegt palīdzīgu roku arī tikai kādā no pūkaiņu dzīves posmiem. Viens no variantiem ir dot pagaidu mājas, pretī saņemot beznosacījumu mīlestību.

Ļena ir viena no biedrības "Cat Care Community" brīvprātīgajām, kas vairākas reizes pēdējo divu gadu laiku sniegusi kādam dzīvniekam pagaidu mājas. "Kādā vasarā uzdūros ierakstam biedrības feisbuka lapā, kurā brīvprātīgie vēlējās dot iespēju kādai sterilizētai, jaukai kaķenītei. Tā kā ļoti liela daļa cilvēku bieži vien meklē tikai kaķēnus, sapratu, ka izredzes viņai ir mazas. Un vēl tā viņas fotogrāfija, kas skatījās man it kā tieši dvēselē!" atmiņās dalās Ļena.

Sieviete stāsta, ka tajā laikā dzīvojusi bez automašīnas, tāpēc kaķeni kopā ar smiltīm un barību atveduši pie namdurvīm. "Smilšu kasti un pāris rotaļlietas nopirku pati, jo gribējās nabaga meiteni nedaudz iepriecināt. Kā mani jau brīdināja kopienas brīvprātīgie, Margoša, kā es viņu nosaucu, sākumā daudz slēpās, bet nedēļas laikā pamazām pierada jaunajiem apstākļiem – līda ārā no pagultes un sāka prasīt ēdienu, kā arī beidzot paspēlējās ar manis pirktajām rotaļlietām."

Personīgu iemeslu dēļ gan iepriekš, gan arī šobrīd Ļena pastāvīgu dzīvesvietu kādam mīlulim dot nevar, tāpēc iespēja sniegt pagaidu mājas viņai ļoti iet pie sirds. "Kad nepieciešams plānot komandējumu vai atvaļinājumu, kaķus es neņemu. Nav arī jāuztraucas par to, kam šādos gadījumos savu dzīvnieku atstāt. Brīdināju arī brīvprātīgos, ka Margošu varēšu paņemt uz trīs nedēļām, jo tad bija plānots brauciens," pagaidu mājas došanas procesā dalās Ļena.

"Šajā periodā centos uzņemt un publicēt daudz skaistu fotogrāfiju, un drīz vien ieraudzīju ierakstu par viņu "Facebook" kaķu grupās," viņa atminas. "Biju tik ļoti priecīga! It kā uz neilgu laiku "mana kaķenīte" bija kļuvusi par īstu slavenību. Atceros, ka ierakstam bija daudz "patīk", kā arī daudzi ar to bija dalījušiem." Divu nedēļu laikā kaķenei tika atrastas mājas. "Es ļoti centos viņai nepieķerties, lai šķiršanās nebūtu sāpīga. Tomēr šajā laikā mēs jau paspējām viena otrai dāvāt rūpes, siltumu un uzmanību," stāsta Ļena.

Pēc plānotā brauciena sieviete devusi mājas kādam pusaugu kaķim. "Man bija svarīgi, lai pirms ierašanās pie manis kaķis būtu atblusots un atrādīts veterinārajam ārstam. Šim kaķēnam nācās mācīt, kur atrodas smilšu kaste, tomēr apmācīts viņš tika ļoti ātri un vienkārši. Pēc ieteikumiem novietoju smilšu kasti tieši vannasistabā, un tur treniņu process notika visai raiti," viņa atceras. "Pie manis, protams, ir ciemojušies vēl citi kaķi – katru atceros un ļoti priecājos par bildēm, kuras saņemu no esošajiem saimniekiem! Fakts, ka man ir izdevies kādam kaut nedaudz palīdzēt, silda dvēseli. Savus karmas punktus esmu saņēmusi."

Ļena dalās pieredzē, ka dot pagaidu mājas nav grūti, tāpēc arī nākotnē, ja būs nepieciešamība un iespēja, savā pajumtē uz laiku ņems arī citus murrātājus. "Ņemot vērā pašreizējo situāciju, cilvēki daudz laika pavada mājās. Tad kāpēc to nedarīt kopā ar kādu pūkaini, kuram nepieciešama jūsu palīdzība?"

Vairāk par iespēju sniegt pagaidu mājas, kā arī adopciju uz pastāvīgu laiku uzzini sludinājumu portālā www.pukainis.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!