Foto: Velga Vītola

11. janvārī 20. gadu jubileju atzīmēja ne tikai viena no populārākajām Līgatnes dabas taku, bet arī visas Latvijas iemītniecēm – lācene Ilzīte. Lai gan svinības šogad notika daudz šaurākā ļaužu lokā, neiztika arī bet tradicionālās svētku tortes no dažādiem lāču dāmai iemīļotiem gardumiem.

Savu dzimšanas dienu Ilzīte atzīmēja kopā ar audžu mammu, dzīvnieku kopēju Velgu Vītolu, kā arī citiem Līgatnes dabas taku darbiniekiem. Īpašā torte, ko Ilzīte ikreiz notiesā ar gardu muti, arī šogad gatavota no zivīm, riekstiem, ogām, medus un citiem iemīļotiem našķiem.

Latvijas iedzīvotāji sekojuši līdzi Ilzītes dzīvei jau kopš viņas piedzimšanas. Ilzīte ir filmēta daudzās dokumentālās un mākslas filmās, ievērojami dabas fotogrāfi viņu ir iemūžinājuši savās fotosesijās. Ilzīte nekad "nenoguļ" savu dzimšanas dienu, jo nav ieradusi doties ziemas guļā un ir apskatāma visu gadu.

Ilzītes bioloģiskā mamma rūpēties par viņu nevarēja, tāpēc rūpes par Ilzīti jau no lācenes pirmās dienas uzņēmās Līgatnes dabas taku darbiniece Velga Vītola. Nebrīvē dzīvojošiem lāčiem 20 gadi ir pats spēka vecums, tomēr sugas pārstāvjiem, kurus nav barojusi un audzinājusi viņu bioloģiskā māte, tas jau ir ievērojams mūžs.

Lāču dāma sver 150 kilogramus! Salīdzināšanai vērts pieminēt, ka pēc piedzimšanas svars bija vien 500 gramu. Lai gan 150 kilogrami izklausās ļoti daudz, tas uzskatāms par kārtīgu lāču mammas svaru.

Ilzītes lielākie kārumi ir svaigas zivis – laši un skumbrijas, kaltēti liellopu kuņģīši, rieksti un medus.

Lācene Ilzīte un citi Līgatnes dabas taku iemītnieki vienmēr ir priecīgi satikt apmeklētājus. Līgatnes dabas taku darba laiks darbadienās ir no pulksten 9 līdz 16, bet nedēļas nogalēs un svētku dienās no pulksten 9 līdz 17.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!