Foto: Publicitātes foto
27. maijā Rīgas zoodārzā izaudzinātais bebrs Čāpiņš dosies uz Gaia zoodārzu Kerkradē, Nīderlandē, lai iepazītos ar savu "vēstuļu draudzeni" Betiju, informē Rīgas zoo pārstāvji. Iepriekš apaļīgā bebru dāma Čāpiņam atsūtījusi riekšavu salmu no savas migas, uz ko viņš atbildējis ar līdzīgu sūtījumu – ar zoodārza darbinieku palīdzību.

Bebrs Čāpiņš ir dzimis Talsu novada Lībagu pagastā 2013. gada aprīļa beigās. 30. aprīlī, tolaik pēdējā bebru legālu medību dienā, viņa māja tika sagrauta un vecāki – nošauti. Nākošajā dienā bebrēns nonāca Rīgas zoodārzā, bet viņa brālis līdz izglābšanai nenodzīvoja, nomira badā. Čāpiņš, zīzdams no pudelītes suņa piena aizstājēju, auga braši un drīz kļuva par zoodārza Zooskolas "skolotāju", piedaloties mācību nodarbībās un lekcijās un saglabājot visai draudzīgas attiecības ar cilvēkiem.

Bebru atraktīva eksponēšana zooloģiskajos dārzos ir visai sarežģīts uzdevums, jo šie dzīvnieki kļūst aktīvi tikai krēslas stundās, kad zoodārzs jau ir slēgts. Zoodārzu kolekciju vienotajā datu bāzē šobrīd reģistrēti vien 62 bebri. Tāpat Latvijā problēmas radītu arī baseina aizsalšana ziemā, tāpēc Rīgas Zooloģiskā dārza plānos nav bebru ekspozīcijas izveide, un Čāpiņš dzīvoja mītnē karantīnas kompleksā.

Savukārt Gaia zoodārzs Nīderlandē ir izveidojis bebru ekspozīciju ar plašu dīķi un dūksnainu salu. To šobrīd apdzīvo 2015. gada 1. jūlijā Insbrukas zoodārzā "Alpenzoo" dzimusī bebru dāma Betija, un Čāpiņa ceļojums uz Nīderlandi ir tikai un vienīgi likumsakarīgs, skaidro zoodārza pārstāvji. Viņi arī informē, ka, saņemot bebru ekspozīcijas attēlus un īpaši iesaiņoto smaržīgo salmu "vēstuli" no Betijas migas, radusies pilna pārliecība, ka Čāpiņš nonāks labās un prasmīgās rokās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!