Foto: AP/Scanpix/LETA

Aktieris Hoakins Fīnikss pie katras mazākās iespējas iestājas par dzīvnieku tiesībām. Billija Ailiša savas dziesmas velta globālās sasilšanas problēmai, savukārt Natālija Portmana dokumentālajā kino atmasko lauksaimniecības industriju. 4. oktobrī, kad tiek atzīmēta Pasaules dzīvnieku aizsardzības diena, stāstām, kā un kādēļ pasaulslaveni ļaudis cenšas pievērst uzmanību klimata pārmaiņām un rūpnieciskās dzīvnieku audzēšanas problēmām.

Pasaules dzīvnieku aizsardzības dienas mērķis ir vērst cilvēces uzmanību uz citu uz Zemes mītošo dzīvo būtņu problēmām. Mūsdienu pasaulē ir daudz globālu problēmu, kas saistītas ar klimata pārmaiņām, kuru pamatā kā viens no galvenajiem iemesliem ir rūpnieciskā dzīvnieku audzēšana. Ugunsgrēkiem, plūdiem, viesuļvētrām un citām kataklizmām ir ne tikai postošas sekas, bet arī milzumdaudz upuru. Daudzi slaveni aktieri, mūziķi un sabiedriskie darboņi nenovēršas no šīs problēmas un aktīvi iesaistās cīņā par to, lai mūsu planēta būtu labākā dzīvesvieta visiem bez izņēmuma.

Hoakins Fīnikss


Foto: AP/Scanpix/LETA

Amerikāņu aktieris, producents un mūziķis Hoakins Fīnikss šobrīd vairumam asociējas ar Džokera lomu šāda paša nosaukuma filmā, par kuru Fīnikss saņēma "Oskara" balvu. Divkārtējs "Zelta globusa" laureāts, godalgots Kannu kinofestivālā, saņēmis arī "Grammy" un Britu kinoakadēmijas prēmiju. Līdztekus profesionālajiem panākumiem aktieris jau krietnu laiku ir aktīvs dzīvnieku tiesību aizstāvis. 2005. gadā viņš piedalījās dokumentālās filmas par dzīvnieku tiesību aizsardzību "Zemieši" tapšanā. "Izturoties pret dzīvniekiem ar labestību un līdzcietību, cilvēks neko nezaudē," teicis Fīnikss.

Hoakins Fīnikss stāsta par to, kāpēc kļuvis par vegānu un piedalās ielu akcijās.

Aktieris ir pārliecināts vegāns, viņš ne tikai nelieto uzturā dzīvnieku izcelsmes produktus, bet arī nevalkā dabīgās ādas un kažokādu izstrādājumus un maksimāli izvairās no jebkurām lietām, kuru sastāvā ir dzīvnieku izcelsmes produkti vai tās testētas uz dzīvniekiem.

“Gladiatora” uzņemšanā paziņoju, ka filmēšos tikai mākslīgās ādas apģērbā. Kostīmi filmai “Marķīza de Sada spalvas” arī nebija dabīgi. Mans tēls dzīvē – tā ir daļa no manis, tai skaitā, kad strādāju. Es vienmēr izrunāju šo lietu ar producentiem, viņi ciena manus lēmumus un vienmēr gatavi sarunai.
Hoakins Fīnikss

Publisku atpazīstamību aktiera aktīvisms ieguva pēc tam, kad viņš ieguva "Oskaru" par Džokera lomu Toda Filipsa filmā. Pateicības runā viņš izteicās ne tikai par dzimumu nevienlīdzību, LGBT+ tiesībām un pamatiedzīvotāju tiesībām, kā arī dzīvnieku tiesībām.

"Uzskatu, ka mēs esam kļuvuši atrauti no dabas un domājam, ka esam Visuma centrs. Mēs iebrūkam dabā un izlaupām tās resursus. Mēs uzskatām, ka mums ir tiesības mākslīgi apsēklot govi, bet, kad viņa piedzemdē, – atņemt tās bērnu, pat neskatoties uz to, ka dzīvnieks mokoši cieš. Pēc tam mēs atņemam viņai pienu, kas paredzēts teliņam, un pievienojam savai kafijai un brokastu pārslām. Uzskatu, ka mums ir bail no domas par paradumu maiņu, jo domājam, ka mums nāksies no kaut kā atteikties. Taču cilvēki savās labākajās izpausmēs ir radoši, kreatīvi un ģeniāli. Domāju, ka brīžos, kad mūs vada mīlestība un līdzjūtība, mēs varam veidot, attīstīt un ieviest pārmaiņas, kas dos labumu visām dzīvajām radībām un apkārtējai videi," izteicies aktieris.

Hoakins Fīnikss bieži piedalās kustības "The Save Moment" akcijās. Aktieris līdz ar citiem aktīvistiem regulāri piedalās tā saucamajās "vigīlijās" pie lopkautuvju vārtiem. Reiz viņš aizbrauca uz šādu akciju uzreiz pēc Kinoaktieru ģildes prēmijas saņemšanas Losandželosā, vēlāk sniedzot nelielu komentāru presei: "Es šurp atbraucu tāpēc, ka tas ir mans pienākums. Es uzskatu, ka lielākā daļa cilvēku nezina, ka piena un gaļas industrija – tā ir slepkavības un spīdzināšanas industrija. Uzskatu, ka no morāles viedokļa mums par to ir jārunā un jāatmasko no acīm slēptā patiesība."

Nākamajā dienā pēc ceremonijas Fīnikss devās uz "Manning Beaf" lopkautuvi Kalifornijā, lai izglābtu un savāktu no turienes govi un tās teļu, kurš tobrīd bija vien nedēļu vecs. Pēc pārrunām aktierim izdevās savākt govi vārdā "Liberty" un tās teļu "Indigo", kurus Fīnikss pēc tam aizveda uz patversmi-dabas parku lauksaimniecības dzīvniekiem "Farm Sanctuary".

"Lai arī mēs nevaram izglābt visus dzīvniekus, kas ieslodzīti gaļas-piena industrijā, es ceru, ka "Liberty" un "Indigo" kļūs par dzīvnieku atbrīvošanas simbolu un motivēs cilvēkus pieturēties pie vegāna dzīvesstila," par izglābtajiem dzīvniekiem izteicās Fīnikss.

Billija Ailiša

Foto: AFP/Scanpix/LETA


Dziedātāja un dziesmu autore Billija Ailiša 2020. gadā triumfēja "Grammy" ceremonijā, uzvarot visās četrās galvenajās nominācijās: "Gada dziesma", "Gada albums", "Gada ieraksts" un "Gada labākais izpildītājs", kā arī nominācijā "Labākais vokālais popa albums". Rezultātā viņa kļuva par pirmo izpildītāju kopš 1981. gada (un otro vēsturē pēc Kristofera Krosa), kas ieguvusi visus četrus galvenos gada apbalvojumus. Turklāt nesen Ailiša iekļauta žurnāla "Time" 2021. gada 100 ietekmīgāko personu sarakstā kategorijā "Pionieri".

Viņas graujošie panākumi, saprotams, pievilinājuši milzum daudz cienītāju un viņa nelaiž garām iespēju vērsties pie viņiem, uzsverot savas paaudzes svarīgākās problēmas. Līdzās tam, ka Billija Ailiša ir vegāne ētisku apsvērumu dēļ, par ko pati daudzkārt ir runājusi savās intervijās, viņu uztrauc klimata izmaiņas, ekoloģija un psiholoģiskās veselība. Viņa kopā ar aktieri Vudiju Harelsonu aicinājusi pievienoties tādām organizācijām kā "Greenpeace" un "Fridays for Future".

Interesanti, ka dziedātāja saglabā savu pārliecību jebkurā situācijā. Savulaik grupa "The 1975" rīkoja koku stādīšanu par katru iegādāto koncerta biļeti, "Massive Attack" mūziķi cieši sadarbojas ar zinātniekiem, lai izstrādātu ekoloģiskus risinājumus koncerttūrēm, bet "Coldplay" vispār pārtraukuši koncertēt, kamēr neatradīs iespēju palīdzēt planētai ar saviem koncertiem tā vietā, lai kaitētu tai.

Arī Ailiša pieturas pie līdzīgas nostājas attiecībā uz saviem koncertiem: viņas pirmā globālā tūre bija pēc iespējas "zaļāka", sākot ar ekociematu koncerta norises vietā, kur fani varēja uzzināt par efektīviem veidiem cīņā ar klimata krīzi, un beidzot ar dzīvnieku patversmju stendiem, kuros ikviens varēja adoptēt suni. Lai Ailišas tūre būtu maksimāli ekoloģiska, viņai palīdz kompānija "Reverb", kas rūpējas pat par to, lai pēc koncerta visi atkritumi tiktu sašķiroti.

Jāpiemin, ka Ailiša ir izaugusi veģetāriešu ģimenē, tāpēc atteikšanās no gaļas viņai nebija nekas jauns. 2014. gadā, kad bija noskatījusies dokumentālas filmas un slēpto kameru nofilmēto fermās un lopkautuvēs, viņa paziņoja, ka tagad pieturēsies pie vegāna dzīvesstila.

Es neēdu gaļu, un man ir savi iemesli to neēst. Man ir sava pārliecība un vēlme glābt dzīvniekus un planētu. Es negrasos nevienu piespiest to darīt, jo negribu, lai kāds piespiestu kaut ko darīt mani. Taču tas nenozīmē, ka es necenšos padarīt pasauli labāku.
Billija Ailiša

Sadarbībai ar "Oscar de la Renta" modes namu Ailiša piekrita tikai ar nosacījumu, ka tas atteiksies no dabīgo kažokādu izmantošanas un pārdošanas. Ja iepriekš "Oscar de la Renta" savos veikalos pārdeva kažokādas, bet bija atteikušies no to demonstrēšanas uz sarkanajiem paklājiem, tad tagad tērpu ar kažokādām viņiem nav vispār.

Savā "Instagram" kontā Billija Ailiša pateicās modes namam par skaisto tērpu: "Paldies, "Oscar de la Renta", par šī brīnišķīgā tērpa radīšanu un manu ideju ieviešanu dzīvē. Ļoti priecājos, ka modes nams un viņu komanda sadzirdēja mani un ieviesa izmaiņas, kas pozitīvi ietekmē ne tikai dzīvniekus, bet arī mūsu planētu un apkārtējo vidi. Man ir liels gods būt par katalizatoru un tikt sadzirdētai. Es aicinu visus dizainerus atteikties no dabiskajām kažokādām."

Džeimss Kromvels

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Aktieris Džeimss Kromvels, kurš skatītājiem pazīstams no tādām filmām kā "Mazulis", "Mākslinieks", "Zaļā jūdze" un "Es, robots", ir ne tikai vegāns ētisku apsvērumu dēļ, bet arī arī aktīvs dzīvnieku tiesību aizstāvis. Pārmaiņas viņa dzīvē notikušas jau sen – 1994. gadā, pēc filmas "Mazulis" uzņemšanas, Kromvels atteicās no dzīvnieku izcelsmes produktiem.

"Tēls, kuru es atveidoju šajā filmā, spēja pieņemt dzīvniekus kā līdzvērtīgus cilvēkam, ar tādu pašu likteni un mērķiem kā viņam pašam. Tas ir taisnīgi attiecībā uz visiem. Cilvēki ēd un neapzinās, kāda ir šā ēdiena cena," paziņoja aktieris.

Kromvels sadarbojas ar daudzām organizācijām un nekautrējas piedalīties akcijās un protestos pret cietsirdīgu apiešanos ar dzīvniekiem. Turklāt ne reizi vien viņš ticis arestēts. 2013. gadā kopā ar citiem aktīvistiem viņu aizturēja protestā pie Viskonsinas universitātes, kuras laboratorijās kā eksperimentu dzīvniekus izmanto kaķus. 2017. gadā aktieri arestēja akcijā pie "SeaWorld" delfinārija Sandjego.

Es cīnos par dzīvnieku tiesībām. Uzskatu, ka mūsu planētai nav nekādu izredžu, kamēr mēs nepārtrauksim ar tādu nežēlību izturēties pret citām dzīvajām būtnēm.
Džeimss Kromvels

2018. gada februārī Kromvels piedalījās PETA reklāmas klipa filmēšanā, ko translē katru gadu "Superbowl" spēles laikā un ko noskatās 111 miljoni televīzijas skatītāju. Reklāmā uz grēksūdzi atnāk gaļas industrijas pārstāvis un stāsta par to, kā viņi gadiem melo pircējiem par to, ka gaļas ieguve ir humāna. Kromvels, kurš atveido garīdznieku, saka, ka tam nav nedz piedošanas, nedz soda: "Dieva dēļ, kaut kur taču mums ir jānovelk līnija."

​​

Aktieris aicinājis katru kaut uz vienu dienu nedēļā vai uz vienu nedēļu mēnesī atteikties no dzīvnieku izcelsmes produktiem: "Strādājiet ar sevi, izziniet šo jautājumu. Mēģiniet nelietot dzīvnieku izcelsmes produktus. To ir ļoti viegli izdarīt, es garantēju. Pēc tam uzdodiet sev jautājumu: "Ko vēl es varu izdarīt?". Tā atmodīsies jūsu apzinīgums un līdzcietība."

Džesika Česteina

Foto: EPA/Scanpix

Filmu "Interstellar", "Marsietis", "Dzīvības koks" un "Kalpone" zvaigzne jau 20 gadus ir vegāne. Šo izvēli aktrise pamato ar to, ka nevienam nevēlas nodarīt pāri: "Man šķiet, ka mēģinājums dzīvot, neatbalstot cietsirdību, ir šai pasaulei raksturīgs."

Pasaulslavenā pavāra Džeimija Olivera šovā "Jamie & Jimmy's Friday Night Feast" Džesika atklāja, ka par vegāni kļuvusi ilgi pirms tam, kad tas kļuva par modes lietu. Arī viņas māte ir sākusi atbalstīt šo dzīvesveidu un pat atvērusi vegānu kafejnīcu savā pilsētā, kur tādas iepriekš nav bijis.

Česteina atbalsta ekoloģisku biznesu un bija viena no pirmajām investorēm kompānijā "Beyond Meat", kas ražo augu alternatīvu gaļai. 2019. gadā aktrise piedalījās "Beyond Meat" atvēršanā Volstrītā un padalījās pieredzē ar vairāk nekā trim miljoniem sekotāju "Instagram".

Kādā no intervijām aktrise paziņojusi, ka no agras jaunības atbalstījusi netaisnības upurus: "Vairāk nekā par sevi es cīnīšos par tiem, kam neviens nekad nav ticējis un kuri, iespējams, saskārušies ar grūtībām savas izcelsmes, dzimuma vai rases dēļ. To skaitā par dzīvniekiem, kas tagad ir galvenie netaisnības upuri."

Bez augu diētas aktrise ievēro arī citus vegāna dzīvesveida principus – neizmanto uz dzīvniekiem testētu kosmētiku un nelieto nekādus dzīvnieku izcelsmes produktus un preces. Interesanti, ka visi mājdzīvnieki, kas viņai jebkad bijuši, nākuši no patversmes, ieskaitot suni ar trim kājām. Česteina ir amerikāņu dzīvnieku tiesību aizsardzības organizācijas "Humane Society" brīvprātīgā.

Mobijs


Foto: Moby, Positivus 2009

Mobijs ir amerikāņu dīdžejs, dziedātājs, komponists, multiinstrumentālists un izpildītājs, kas darbojas dažādos žanros – no elektroniskās līdz popmūzikai, rokam un pankrokam. Kopumā ir pārdoti 20 miljoni disku, singlu un izlašu. Mobijs jau vairākus gadu desmitus ir dzīvnieku tiesību aizstāvis. Par vegānu viņš kļuva 1987. gadā un līdz pat šai dienai ir viens no zināmākajiem dzīvnieku un apkārtējās dabas aizsardzības aktīvistiem.
Būt par aktīvistu un vegānu – manas dzīves svarīgākā daļa. No vienas puses, būt par dzīvnieku tiesību aizstāvi ir ļoti grūti. Iedomājieties tikai, katru gadu cilvēce nogalina 100 miljardus dzīvnieku. No otras puses, tas ir ļoti viegli, jo tavs uzdevums ir vienkārši atgādināt cilvēkiem to, ko viņi jau tā zina un jūt.
Mobijs

Stāstot par savu dzīvi, Mobijs runā par to, ka jau agrā bērnībā sapratis, ka dzīvnieki – klusi, mierīgi un tiem var uzticēties, ko nevar teikt par vecākiem un citiem pieaugušajiem, kas auroja viens uz otru un lietoja alkoholu. Kad mūziķim bija divi gadi, nomira viņa tēvs un kopā ar māti viņi pārcēlās uz citu štatu, kur uzradās daudz izglābtu dzīvnieku: "Tad es sapratu, ka dzīvnieki ir brīnišķīgi, bet cilvēki manī ieviesa šausmas."

Mobijs sadarbojies ar daudzām slavenībām un aktīvistiem, ieskaitot Džeinu Gudolu, Leonardo Di Kaprio, Džeidenu Smitu un mūziķi Tomu Kanalu. Mobijs regulāri aicina savus fanus piedalīties dzīvnieku aizstāvības akcijās, balsot un izvēlēties vegānu dzīvesstilu.

Natālija Portmena


Foto: AFP/Scanpix

Natālija Portmena – amerikāņu teātra un kino aktrise, kas pasaules slavu ieguva ar filmām "Leons" un "Tuvība", kā arī "Zvaigžņu karu" prīkveliem. Portmena saņēmusi "Oskaru", "Zelta globusu", BAFTA un "Saturnu" kā labākā aktrise par filmu "Melnais gulbis" (2010).

Aktrise ir īsta zvaigzne vegānajā kultūrā. No astoņu gadu vecuma viņa ir veģetāriete, bet 2009. gadā atteicās no jebkādiem dzīvnieku valsts izcelsmes produktiem. 2018. gadā aktrise izdevuma "Popsugar" sižetā lauza vairākus populārākos mītus par vegānismu.

Rūpnieciskā lauksaimniecība lielā mērā ir atbildīga par gaisa, zemes un ūdens piesārņojumu, un tas nozīmīgi ietekmē tos, kas dzīvo aiz nabadzības sliekšņa. Mēs trīsreiz dienā varam pieņemt svarīgus lēmumus un katrs var mainīt situāciju, atsakoties no dzīvnieku izcelsmes produktiem.
Natālija Portmena

Kādā no intervijām Portmena paziņojusi, ka ēdiens ir viņas pārliecības demonstrācija ik dienu: "Es trīs reizes dienā domāju par to, ka cienu katru dzīvību un negribu nevienu sāpināt vai nogalināt. Tieši tāpēc es nevienu neēdu."

Lūiss Hamiltons


Foto: EPA/Scanpix/LETA

Britu autosportists, "Mercedes-AMG Petronas F1 Team" pilots ir septiņkārtējs F1 čempions. Ārpus savām sportiskajām aktivitātēm Hamiltons pazīstams ar to, ka ētisku un veselības apsvērumu dēļ ir vegāns. Intervijā žurnālam "Man's Health" Hamiltons pastāstījis, ka agrāk ir ēdis gaļu un citus dzīvnieku izcelsmes produktus, bet ar laiku sapratis, kāda ietekme šai diētai ir uz viņa veselību un apkārtējo vidi. Meklējot veidu, kā vairot enerģiju, sportists sāka eksperimentēt, un 2017. gadā pamēģināja augu valsts produktu diētu, pēc kā nolēma, ka pie iepriekšējiem paradumiem neatgriezīsies, apgalvojot, ka šis lēmums mainīja viņa dzīvi: "Šobrīd es esmu savā labākajā fiziskajā formā kā jebkad, un nekad nebiju sasniedzis tādus panākumus."

Hamiltons bieži stāsta ne tikai par saviem sportiskajiem panākumiem, bet arī par klimata izmaiņām un tā saistību ar rūpniecisko lopkopību. Savās publikācijās "Instagram" autosportists raksta, ka viņam ir skumji vērot, kurp šī pasaule dodas: "Mūsu rases izmiršana kļūst arvien vairāk un vairāk iespējama, jo mēs pārāk daudz izmantojam Zemes resursus. Pasaule – sabojāta vieta. Pasaules līderi ir vai nu galīgi neizglītoti, vai nu vispār nerūpējas par apkārtējo vidi."

F1 čempions atzīst, ka agrāk viņa dzīvei nav bijis jēgas: "Bezjēdzīgi ir būt par problēmas daļu. Vajag būt par tās risinājumu."

Izglītošanai ir būtiska nozīme. Mums mācīja, ka dzīvnieku izcelsmes produktu izmantošana nāk par labu, bet mēs simtiem gadu esam tikuši maldināti.
Lūiss Hamiltons

Savos uzsaukumos Hamiltons atsaucas uz ANO pētījumu, ka pāreja uz augu valsts pārtiku var kļūt par vienu no vissvarīgākajiem kolektīvās cīņas veidiem pret klimata izmaiņām. Pētījumā teikts, ka mazāka gaļas patēriņa apjoms var izglābt miljoniem kvadrātkilometru zemes platību, kas rūpnieciskās lopkopības un lauksaimniecības dēļ pakļauta degradācijai. Starp citu, 2019. gadā Hamiltons atvēra vegāno ātrās ēdināšanas ķēdi "Neat Burger".

Alīsija Silverstouna, Stīvens Frejs un daudzi citi

Foto: AP/Scanpix/LETA

Nesen 18 slavenības parakstīja vēstuli ar aicinājumu pasaules līderiem izskatīt jautājumu par lopkopības ietekmi uz klimata krīzi. Vēstule adresēta 2021. gada ANO klimata izmaiņu konfederācijas parlamenta (COP 26) loceklim un prezidentam Alokam Šarmem.

Vēstuli parakstījuši Billija Ailiša, Leona Lūisa, Mobijs, Hoakins Fēnikss, Alīsija Silverstouna un Evanna Linča, Stīvens Frajs, Rikijs Džērvejs, Fineass O'Konels, Alans, Kamings, Kriss Pakhems, Džoanna Lamlija, Debora Midana, Deizija Ridlija, Ališa Diksone, Lilija Koula, Džeimss Makvejs un Lūsija Votsone.

"Ir ļoti svarīgi, lai pasaules līderi atklāti atzītu un apzinātos savu atbildību par to, lai samazinātu lopkopības ietekmi uz planētu un uzņemtos atbildību rīkoties. To nevar panākt bez lopkopības ietekmes jautājuma iekļaušanas COP 26 dienaskārtībā," teikts vēstulē.

Dzīvnieku aizstāvju, vegānu un aktīvistu vidū ir daudz slavenību: aktieri Vudijs Harelsons, Leonardo Di Kaprio un Raiens Vilsons, Hoakina Fīniksa sieva, aktrise Rūnija Mara, Pamela Andersone, Sia, "Troņu spēļu" zvaigznes Pīters Dinkledžs un Natālija Emanuela, Tobija Makgvaijers, Benedikts Kamberbačs, reperis "Will.i.am", "Queen" ģitārists Braiens Mejs, Džareds Leto un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!