Foto: Publicitātes attēli

Rīgas zoodārza filiāles "Cīruļi" plēsīgo putnu kompleksa iemītnieki jau acīmredzami gaida pavasari. Tikko uzspīd saule, jūras ērgļi jau spalgi sasaucas, galvas cēli atgāzuši, bet melnie grifi svarīgā gaitā apstaigā mītni un, spārnus plati iepletuši, gozējas saules staros, kas atspīd no baltā sniega. Rīgas Zoodārza "Facebook" publicētais video sniedz iespēju ieskatīties tajā, kā melnais un bārdainais grifs, klinšu un jūras ērglis, ķīķis, Eiropas ūpis un baltā pūce gaida pavasari!

Plēsīgo putnu komplekss Rīgas zoodārza filiālē "Cīruļi" savulaik tika uzbūvēts ar Latvijas vides aizsardzības fonds atbalstu ar mērķi demonstrēt un vairot apdraudēto sugu plēsīgos putnus. Vairums tā iemītnieku, piemēram, jūras un klinšu ērgļi, ūpji, ķīķi un niedru lijas, Latvijā sastopami regulāri, savukārt melnie grifi un baltās pūces ielido ļoti reti, bet bārdainie grifi ir svešzemju suga. Ja ņem vērā, ka visas šīs sugas ir ierakstītas apdraudēto sugu sarakstos, to vairošanai nebrīvē var būt ļoti būtiska nozīme sugu saglabāšanā, skaidro zoodārza pārstāvji.

Vairums plēsīgo putnu sugu ligzdot sāk visai agri pavasarī, jo mazuļi ligzdā pavada salīdzinoši ilgu laiku, tāpēc kāzu uzvedību tiem var novērot jau janvārī un februārī. Vislielākās cerības uz veiksmīgu vairošanos šogad ir ūpjiem, melnajiem grifiem un jūras ērgļiem, jo tie jau iepriekš veiksmīgi izaudzinājuši mazuļus. Piemēram, "Cīruļos" izaugušais melnais grifs vārdā Rīga, starptautiskā projekta "Green Balkans" Zeleni Balkani ietvaros tika atlaists savvaļā Balkānu kalnos un lieliski iedzīvojās dabā. Gan melno grifu, gan jūras ērgļu un bārdaino grifu vairošanai ir izveidotas apdraudēto sugu vairošanas Eiropas programmas (EEP), kurās iesaistījies arī Rīgas Zooloģiskais dārzs.

Jo dienas kļūs garākas, jo aktīvāki kļūs putni "Cīruļu" kompleksā, un tas nozīmē, ka ik dienas interesantāk būs vērot to uzvedību.

Video autors: Ingmārs Līdaka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!