Foto: Publicitātes attēli
Plāno iegādāties sunīti? Jau audzini kucēnu? Pavisam nesen adoptēji pieaugušu suni no patversmes? Lai dzīve kopā ar suni būtu patīkama jums abiem, sunītis ir jāapmāca. Kā to darīt? Pastāv neskaitāmas suņu skolas un ir lieliski treneri, tomēr lielākā darba daļa vienmēr paliek saimniekam pašam – un ne vienmēr ir skaidrs, ar ko sākt. Talkā ņem apgāda "Zvaigzne ABC" svaigi izdoto grāmatu "Gudrs, vēl gudrāks sunītis. Laimīga kucēna audzināšanas un apmācības rokasgrāmata".

Suņu vārdotājs vai, ja nopietnāk, ilggadējs profesionāls suņu treneris un Mūsdienu suņu treneru institūta ("The Institute of Modern Dog Trainers") dibinātājs Stīvs Manns savā grāmatā "Gudrs, vēl gudrāks sunītis. Laimīga kucēna audzināšanas un apmācības rokasgrāmata" dalās padomos, kā nevardarbīgi un ar mīlestību izaudzināt (vai pāraudzināt, ja darīšana ir ar pieaugušu suni) gudru, paklausīgu un dzīvespriecīgu līdzbiedru. Suni, kurš kopā ar saimnieku var doties visur. Suni, kurš klausa komandām, ir mierīgs, līdzsvarots un priecīgs.

Grāmatā Stīvs Manns daudzus mūsu priekšstatus par to, kā jāstrādā ar suni, apvērš otrādi vai vienkārši atmet. "Nost ar "nē", nost ar kliegšanu un fizisku iespaidošanu," saka pieredzējušais treneris. Suns spēj iemācīties ļoti daudz, bet vēl jo vairāk tad, ja viņam saimnieks rada iespēju mācīties ar prieku un baudīt uzslavas!

Vaicāsi, kā gan tad var novērst negatīvu uzvedību, ja ne skaidri norādot kucēnam, ka viņš izdarījis nepareizi? "Parādot viņam, kā darīt pareizi un atalgojot par to", saka Stīvs Manns.

Grāmatas katrā nodaļā viņš pievēršas citam suņa izturēšanās aspektam, soli pa solim pacietīgi un vienkārši izskaidrojot, kā izturēties saimniekam, lai suns saprastu, ko no viņa vēlas. Metodika ir ļoti vienkārša un viegli apgūstama, turklāt Manna izteiksmes veids ir draudzīgs un humorpilns – grāmatas lasīšana sagādās jautrus brīžus un vienlaikus novedīs pie dažas labas atklāsmes par to, cik patīkami un rezultatīvi ir šādi strādāt kopā ar savu labāko draugu.

Turklāt – Stīva Manna izstrādātās apmācības metodes domātas ne vien tam, lai suni apmācītu, bet lai jūs abi šajā darbībā rastu prieku un nostiprinātu savstarpējo saikni.

Ja nu tomēr arī pēc izlasīšanas (pieejama arī e-grāmata) ir skaidrs, ka labprātāk šo darbu uzticētu kādam citam, Stīvs Manns ir sagatavojis arī sarakstu ar ieteikumiem, kā izvēlēties izcilāko treneri vai suņu skolu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!