Foto: Estere Gulbe
Ikviens saimnieks vēlas nodrošināt pašu labāko saviem mājdzīvniekiem, taču, runājot par suņu barību, nav vienas izvēles, kas derētu visiem: nav slikti ēdināt suni tikai ar sauso barību un nav slikti ēdināt suni tikai ar svaigu pārtiku. Tomēr jāatceras, ka suņi ir plēsēji, tieši tāpēc liela daļa suņu saimnieku (piemēram, es) ir ieinteresēti barot savu mīluli ar neapstrādātu barību. Bet ar ko sākt?

Neatkarīgi no tā, vai esat iesācēji suņa svaigbarošanas piekopšanā, jau pieredzējuši vai tikai plānojat par tādiem kļūt, "MansDraugs" komanda uzskata, ka lietderīgi būtu piedāvāt suņu svaigbarošanas rokasgrāmatu un kopsavilkumu par šīs ēdināšanas plusiem un mīnusiem, jo dažkārt to uzlūko kā diezgan strīdīgu tematu. Tādēļ uz sarunu aicināju veterinārārsti Silvu Grīnblati un trīs ungāru vižlas šķirnes suņu saimnieci Esteri Gulbi.

BARF – "Biologically Appropriate Raw Food" – latviski varētu tikt definēta kā bioloģiski piemērota svaiga pārtika. Šajā gadījumā ar uzsvaru – svaiga, tātad termiski neapstrādāta, tā var būt bijusi sasaldēta, bet ne vārīta, cepta, plaucēta vai sautēta.

Veterinārārste Silva Grīnblate plašāk paskaidro, ka šī barība ir muskuļi, kauli, cīpslas, subprodukti, kas ir nieres, aknas, liesa, plaušas, kuņģis, trahejas, rīkles, mēle, pauti, smadzenes, arī sirds muskulis, zivis – lasis, forele, reņģes, tāpat arī dārzeņi, augļi, atsevišķos gadījumos sēkliņas. Runājot par jaunāko procentuālo attiecību, vidēji 80 procentiem no porcijas ir jābūt muskuļu gaļai, 10 procentiem jābūt ēdamajiem kauliem, noslēdzošie 10 procenti ir subprodukti, bet tikai papildus pēc vēlēšanās jāpievieno dārzeņi (kuri vislabāk uzsūksies smalki sarīvēti. Lielākos gabalos tie vairāk būs zobu nodarbināšanai) un augļi. Šajā ēdienkartē droši drīkst iekļaut arī olas (vistu un paipalu), kā arī skābpiena produktus (biolakto un kefīru). Kā arī klāt var pievienot piedevas – spirulīnu, kurkumu, ziedputekšņus, maltas aļģes un daudz ko citu, protams, to pirms tam izrunājot ar veterinārārstu vai uztura speciālistu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!