Jautājums: Man uz ādas ir uzmetušies balti plankumi. Vispirms parādījās plankumi uz pleca, pēc tam mazliet vairāk. Aizgāju pie ādas ārsta – pateica, ka man ir sēnīte un izrakstīja smēri "Travogen", kas man bija jāsmērē divreiz dienā, un šampūnu "Ketoconazol-Ratiopharm", ar kuru man bija jāmazgājas vienreiz dienā.

Tomēr visi tie baltie plankumi man nav mazinājušies. Baltie plankumi man ir tikai sākot no pleciem līdz gurniem. Ļoti uztraucos, ko man tālāk darīt. Varbūt ir iespējas kādas bezrecepšu zāles nopirkt, jo pašlaik atrodos Norvēģijā. Gaidīšu Jūsu atbildi!

Atbild Dr. Lāsma Kalnbērza (Dr. Feldmaņa privātklīnika, pieteikšanās uz vizīti pa tālr. 67562318):

Pēc apraksta Jūsu slimība visticamāk ir - daudzkrāsainā ēde. To izraisa sēnīte - Pityrosporum ovale, kura ir normālas ādas mikrofloras sastāvā, taču labvēlīgos apstākļos savairojas un rada iekaisumu. Atkarībā no slimības stadijas tā var izpausties sārtu, brūnganu, tumšāku vai gaišāku ādas laukumiņu veidā.

Pēc izārstēšanās āda, kur bijis iekaisums, ir ar samazinātu pigmenta daudzumu. Tāda tā saglabājas līdz tiek atkal iesauļota. Pigmenta atjaunošanās līdz vienmērīgam ādas tonim pēc šīs slimības var prasīt vairākus mēnešus.

Lai pateiktu, vai sēnīte ir izārstēta, būtu jāizdara dažas pārbaudes - piemēram, jāapskatās speciālā gaismā.

Parasti pietiek ar 3-4 nedēļu ārstēšanās kursu ar pretsēņu krēmiem. Smagākos gadījumos nepieciešami iekšķīgi pretsēņu medikamenti, kas ir recepšu zāles.

Ja ievērojāt ārsta rekomendācijas, pietiekami ilgi lietojāt pretsēņu medikamentus un neesat pēc tam sauļojusies, nav pamats domāt, ka sēnīte ir nepilnīgi izārstēta un nepieciešamas vēl kādas zāles.

Lai izvairītos no atkārtotiem slimības uzliesmojumiem, ieteiktu pievērst uzmanību faktoriem, kas samazina ādas aizsargspējas un veicina sēnīšu savairošanos. Tie ir - dažādas slimības, kas ietekmē imūno sistēmu, pastiprināta svīšana, sintētiska materiāla apģērba valkāšana, pārmērīgi bieža ādas mazgāšana ar ziepēm, bieža solārija apmeklēšana.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!