Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pirms diviem gadiem Hristina Lijmoni un Viktorija Kalfaki atgriezās Grieķijā no Apvienotās Karalistes, kur bija pārvākušās darba dēļ un tamdēļ, lai brīvi dzīvotu savās attiecībās. Viņas abas vēlas, lai izteikti ticīgajā dzimtenē tiktu pieņemts likumprojekts, kas atbalsta viendzimuma laulības.

Grieķijas parlamentā ceturtdien notiks balsošana par likumprojektu, kas atbalstītu viendzimuma pāru laulības. To iesniedza premjerministrs Kirjaks Mitcotakis. Saskaroties ar viņa paša centriski labējās partijas iebildumiem, premjeram vajadzēs paļauties uz atbalstu no kreisās opozīcijas atbalstu, vēsta medijs BBC.

Abas sievietes apprecējās Anglijā un arī viņu meita Niovi piedzima tur. Ja likums tiks pieņemts, viņas plāno savu laulību saskaņot ar Grieķijas tiesību aktiem.

Pēc Novi piedzimšanas Londonā, viņas centās meitu reģistrēt Grieķijas vēstniecībā, taču viņām atteica, sniedzot komentāru: "Jums vajadzēja domāt, pirms viņu laidāt pasaulē", atceras Kristīna. Abām sievietēm šis notikums izsauc sliktas atmiņas un sēras.

Tā kā viņu laulības Grieķijā nav juridiski atzīta, tikai Viktorija tiek atzīta par Niovi māti, jo viņa laida pasaulē mazuli. Tas, ka olšūna bija no Hristinas, neko nenozīmē. Arī skolā Hristinai nav nekāda teikšana pār Niovi un pat tad, kad meita tika aizvesta uz slimnīcu, Hristinu neielaida viņas istabā.

Hristina stāsta: ja ar Viktoriju notiktu kas slikts un viņa nomirtu, tad bērns nekavējoties tiktu nodots sociālajiem dienestiem, kuri pēc tam meklētu, vai kāds no Viktorijas radiniekiem vēlēsies Niovi adoptēt. Citādāk viņa nonāktu bērnunamā. Tās ir sievietes lielākās bailes.

15 no 27 Eiropas Savienības dalībvalstīm un 35 valstis visā pasaulē jau ir legalizējušas viendzimuma laulības. Taču Grieķija atpaliek baznīcas ietekmīguma dēļ. Ja šonedēļ tiks pieņemts likums, tad Grieķija kļūs par pirmo valsti Eiropas dienvidaustrumos un ar pareizticīgo kristiešu vairākumu, kurā tiks ieviesta vienlīdzība laulībās. Mitcotakis šobrīd saskāries ar vāju opozīciju, kas viņam atļauj iekarot tās politisko teritoriju, neapdraudot savas pozīcijas.

Aleks Patelis, premjerministra galvenais padomnieks ekonomikas jautājumos un laulību likumprojekta līdzautors, apgalvo, ka likumprojekts ir stūrakmens premjerministra uzskatiem. Viņš skaidro, ka bieži tiek uzskatīts – cilvēktiesības un vienlīdzība ir kreiso partiju kompetencē. "Ir svarīgi atpazīt, ka vienlīdzība likuma priekšā un individuālās tiesības arī ir labējo ideoloģija," saka viņš.

Grieķijas sabiedrība ir sašķelta – 55 procenti atbalsta viendzimumu laulības, taču mazāks skaits atbalsta adopciju šādās ģimenēs.

Paredzams, ka līdz pat 50 no 158 Mitcotaki parlamenta locekļiem balsos pret vai arī, esot prombūtnē, izvairīties no balsošanas.

Šomēnes rīta misē tika nolasīta Grieķijas baznīcas vēstule, kurā nosodīja priekšlikumu par viendzimuma laulību legalizēšanu, jo tas, kā rakstīts vēstulē, "veicinās tēva un mātes statusa atcelšanu un izvirzīs seksuālās izvēles par homoseksualitāti augstāk par nākotnes bērnu interesēm".

Ietekmīgs bīskaps brīdinājis, ka baznīca bloķēs parlamenta locekļus, kuri atbalsta likumprojektu, un ka "labāk būtu, ja viņi nebūtu dzimuši". Garīdznieks arī teicis, ka atteiksies kristīt viendzimuma laulību pāru bērnus, "lai liktu viņiem saprast, ka tas, ko dara viņu aizbildņi, ir grēks".

Pie parlamenta Sintagmas laukumā oponenti protestēja pret likumprojektu ar plakātiem "nekādu bērnu perversajiem!" un skandēja "Rokas nost no mūsu bērniem!"

Viena no protestētājām Kirjaki Hantzara uzskata, ka "homoseksuāli cilvēki nevar sniegt pareizo piemēru bērniem, jo sievietes un vīrieša paraugiem ir izšķiroša nozīme. Tās ir katra bērna cilvēktiesības, ka viņam ir tēvs un māte."

Bet lesbiete Hristina saka: "Valstij šis ir sākums uz dažādības pieņemšanu un to, ka visiem cilvēkiem jābūt vienām tiesībām. Mums tas nozīmēs realitāti, jo es esmu Niovi māte, un tam būtu jābūt nostiprinātam ar likumu. Legalizācija ieviesīs taisnīgumu!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!