Foto: LETA

Piektdien, 19. janvārī, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs izsludinājis Tieslietu ministrijas (TM) izstrādātos un Saeimā pieņemtos grozījumus Notariāta likumā, kas paredz no šā gada 1. jūlija Latvijā ieviest jaunu tiesību institūtu – partnerību.

Grozījumi Notariāta likumā šodien publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

TM iepriekš informēja, ka partnerība būs jauns veids, kādā juridiski nostiprināt divu pilngadīgu personu attiecības un paredzēt tām noteikta veida sociālo un ekonomisko aizsardzību.

Tāpat regulējuma autori skaidro, ka, uzsākot kopdzīvi vai izveidojot kopīgu saimniecību, starp divām pilngadīgām personām var veidoties ciešas personiskas attiecības, kuru pamatā ir savstarpēja atbildība, rūpes vienam par otru, lojalitāte, sapratne un cieņa.

Satversme prasa nodrošināt šo attiecību juridisku, ekonomisku un sociālu aizsardzību. Līdz šim pastāvošais tiesiskais regulējums minēto aizsardzību nenodrošināja visos šo attiecību gadījumos.

Pāri var doties pie notāra

Partnerības "jumta" regulējums iekļauts Notariāta likumā. Saeima lēma šo likumu papildināt ar sadaļu "Notariālo aktu par partnerību vai tās izbeigšanu taisīšana".

Divas pilngadīgas personas – gan dažāda dzimuma, gan viena dzimuma – kas vēlēsies noslēgt partnerību, varēs doties pie notāra, kurš sagatavos notariālu aktu. Pirms tam personām būs jāapliecina notāram, ka tām ir tuvas personiskas attiecības, kopīga saimniecība un nolūks rūpēties par to, kā arī gādāt un atbalstīt vienai otru.

Notariālais akts tiks sastādīts personām, kas nav 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!