Piedzimstot bērniņam, nereti ģimenēm nākas saskarties ar dažādām grūtībām un neskaidriem jautājumiem. Ar tiem var palīdzēt PEP mammas jeb pirmās emocionālās palīdzības mammas. Latvijā šādu atbalstu bez maksas sniedz Latvijas SOS bērnu ciematu asociācija, piedāvājot programmu "Piedzimstot bērniņam", tāpat palīdzību var saņemt arī par maksu, jo finanšu līdzekļi šai programmai balstās pamatā uz ziedojumiem un Sabiedrības integrācijas fonda finansējumu.

Zane ir viena no māmiņām, kas piedalījusies programmā "Piedzimstot bērniņam". Tās ir bezmaksas konsultācijas, kuru laikā tiek sniegts informatīvs un emocionāls atbalsts. Zane ir mamma jau gandrīz pusgadu. Kā viņa pati stāsta, līdz ar jauno statusu ir radusies liela vēlme, ar kādu parunāt par grūtībām, ar ko jāsastopas viņai kā jaunajam vecākam. "Neko nesaprotu. Viņš bļauj, viss slikti. Viss tikai iet vairāk un vairāk. Un līdz ar to sākotnējais bija, ka vajag izrunāt lietas, saprast, vai tas ir normāli, vai tā arī jūtas citas mammas. Jo ar draudzenēm acīmredzot vien nepietiek, kurām ir pieredze. Un viņas tik labi neklausās. Tāpēc gribējās kādu, kurš zina šādus stāstus un pasaka, ka – jā, ar tevi viss ir kārtībā."

Zane atzīst, tas ir ļoti palīdzējis, tāpēc viņa turpina saņemt atbalstu no PEP mammas, taču jau par maksu, jo bezmaksas konsultācijas var saņemt tikai pirmajos četros mazuļa dzīves mēnešos un ne visi. "Atsaucība ir liela, pat ļoti liela. Mēs jau tā baidāmies arī ļoti skaļi reklamēties. Jo finanses ir tik, cik tā ir. Šobrīd to vairāk nav. Un mēs ļoti ceram, ka būs. Un tas tiešām ir arī atkarīgs no ziedotājiem. Jo no SOS bērnu ciemata asociācijas šie ir ziedotāju līdzekļi, no kuriem varam šo atbalstu ģimenēm sniegt. Mēs vērtējam, kas arī ir viens no kritērijiem, cik vecāks ir spējīgs pats šo konsultāciju apmaksāt. Bet tas nav noteikti galvenais kritērijs. Mēs mēģinām balstīties uz to, cik vajadzīgs ir šis atbalsts ģimenei," saka projekta "Piedzimstot bērniņam" sociālā darbiniece Inguna Ziemane.

Lai pieteiktos bezmaksas konsultācijai, ir jāatbilst kādam no kritērijiem, kā pirmais bērns mammai, maza vecuma starpība starp bērnu, veselības sarežģījumi mammai vai bērnam, nepilngadīga mamma un maznodrošināta ģimene. Savukārt maksas konsultācijās PEP mammas sniedz atbalstu vecākiem, kuriem bērns ir vecumā līdz trīs gadiem. Lielākoties vecāki vēršoties ar praktiskiem jautājumiem. PEP mamma Inga Bernāne: "Vai tā ir zīdīšana, vai tā ir varbūt mazuļa celšana, nešana. Dažkārt ir arī emocionālās lietas, kur mammas saka – es nejūtu šo saikni, es vēlētos to stiprināt. Dažkārt ir arī tādas lietas, ka ir bijušas traumatiskas dzemdības vai mamma to arī saprot, ka viņa to tā nevar atstāt, bet pārsvarā tie tomēr ir praktiski jautājumi."

Taču bieži vien konsultācijas laikā tiek noskaidrots, ka māmiņas vēlas vienkārši ar kādu parunāt. PEP mamma Inga Bernāne katru gadu apmēram 20 ģimenēm ir sniegusi atbalstu.

Savukārt PEP mamma Ieva Barone uzsver, ka atbalsts vecākiem ir ārkārtīgi svarīgs. Viņa cer, ka reiz tas būs pieejams jebkuram. "Es gribētu, lai katrai ģimenei ir iespēja saņemt šo atbalstu, katram, kas to vēlas. Man liekas, ka tas arī veido tādu veselīgāku sabiedrību. Ja mammai, tētim veidojas ar mazulīti ļoti jaukās sākotnējās attiecības, tad arī vēlāk visa kopīgā labklājība aug visai ģimenei, visai valstij."

Ziemane: "Mēs parasti nodarbojamies ar to, ka dzēšam ugunsgrēku. Reizēm ir ļoti, ļoti svarīgi. Man liekas, vēl daudz svarīgāk ir parūpēties par to, lai ugunsgrēks nesāktos. Un atbalstīt to ģimeni tajā brīdī, kad viņiem atbalstiņš ir vajadzīgs pavisam neliels, nevis tajā brīdī, kad viss jau ir tik slikti, ka tu vairs nezini, pie kura gala ķerties klāt."

Latvijas SOS bērnu ciematu asociācijā norāda, ka novados to ģimeņu skaits, kuras saņēmušas bezmaksas konsultācijas, gan nav daudz ierobežoto finanšu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!