Foto: flickr.com
Piekto gadu pēc kārtas Lielbritānija ieņem pārliecinošu pirmo vietu to Eiropas valstu vidū, kurās kokaīns tiek lietots lielos daudzumos. Saskaņā ar Eiropas centra pētījumu, 7,7% britu vecumā no 15 līdz 64 gadiem ir pamēģinājuši kokaīnu. Savukārt vispār narkotikas lietojuši 11,2% Lielbritānijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 24 gadiem un 12,7% cilvēku vecumā no 15 līdz 34 gadiem, raksta BBC.

Tāpat secināts, ka kokaīnu vecumā no 15 līdz 64 gadiem vismaz vienreiz pamēģinājuši aptuveni 12 miljoni Eiropas Savienības iedzīvotāju. Vismaz 11 miljoni apreibinājušies ar amfetamīnu, bet aptuveni 9,5 miljoni lietojuši extasy.

Marihuānu lietojuši aptuveni 71 miljons eiropiešu, precīzāk - gandrīz katrs ceturtais "Vecās pasaules" iedzīvotājs. Lielbritānijā marihuāna ir ļoti populāra. Pēc ekspertu datiem, marihuānu lietojuši 30,1% britu vecumā no 15 līdz 60 gadiem. Šajā ziņā Lielbritāniju pārspēj tikai Francija, kur ar marihuānu iepazinušies 30,6%, un Dānija ar 36,5%.

"Dati, kas iegūti dažās valstīs, liecina, ka atsevišķas iedzīvotāju kategorijas, kas lieto narkotikas, atsakās no amfetamīna un extasy un pāriet uz kokaīnu," rakstīts pētījuma dokumentā. Līdzīga situācija, iespējams, izveidojusies Lielbritānijā, Dānijā un pat Spānijā.

Lielbritānijas opozicionārā Konservatīvā partija uzskata, ka valsts līderpozīcijas kokaīna lietošanas jomā liecina par valdošās leiboristu partijas politikas izgāšanos.

"Mūs īpaši uztrauc tas, ka Lielbritānijā ir pats lielākais 15 un 16 gadus vecu kokaīna lietotāju skaits. Valdības politikas izgāšanās dēļ ir aizmirsta vesela jaunu cilvēku paaudze," uzskata opozīcijas ēnu kabineta iekšlietu ministrs Dominiks Grīvss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!