Foto: Reuters/Scanpix
Bolīvijas pilsētā El Alto notikusi neparasta protesta akcija, kuras laikā prostitūtas un citi vietējos bordeļos strādājošie, lai paustu savu attieksmi pret cilvēktiesību pārkāpšanu intīmpakalpojumu sektorā valstī, aizšuva sev mutes.

Protesta akcijā piedalījās gan pašas intīmpakalpojumu sniedzējas, gan bordeļos strādājošie puiši un izklaides vietu īpašnieki, kurus vienkopus bija pulcējis mērķis panākt, lai valsts lielāku vērību pievērš pērkamā seksa servisa nodrošinātāju aizsardzībai - no daudzām citām protesta akcijām šī atšķīrās ar to, ka netika izkliegtas nekādas prasības, jo dalībnieku mutes bija aizšūtas.

Tāpat protesta akcijas laikā pie sienas tika izvietoti plakāti, uz kuriem ar cilvēka asinīm bija uzrakstīti dažādi saukļi - ar tiem prostitūtas vēlējās lūgt vietējām varas iestādēm atrisināt sasāpējušos situāciju un ievērot viņu tiesības, pārtraucot bordeļu slēgšanas un tādējādi ļaujot sievietēm turpināt pelnīt sev iztiku, kā arī nodrošinot regulāras veselības pārbaudes.

Šī nav pirmā reize, kad bolīviešu prostitūtas, aizšujot mutes, paudušas neapmierinātību ar situāciju seksa pakalpojumu sektorā - pirms aptuveni četriem gadiem notika daudz vērienīgāka šāda veida akcija visas valsts mērogā, kuras laikā meitenes lūdza valstij neslēgt bordeļus pēc vardarbīgiem vietējo iedzīvotāju protestiem pret prostitūcijas legalizāciju.

Toreiz prostitūtas norādīja, ka cīnās par savām tiesībām strādāt, lai varētu nodrošināt iztiku sev un savām ģimenēm, kā arī draudēja, ka gadījumā, ja varas iestādes viņu lūgumus neņems vērā, viņas sevi dzīvas apraks, bet līdz šo draudu īstenošanai toreiz nenonāca.

Tiesa gan, situācija Bolīvijā nav īpaši mainījusies, un vēl aizvien naktsdarbā strādājošajiem jāsaskaras ar draudiem un vardarbību no vietējo iedzīvotāju puses - lai gan jau 2001. gadā prostitūcija Bolīvijā tika legalizēta, daļas sabiedrības pret to protestē, dedzinot bordeļos un regulāri piekaujot meitenes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!