"Ļoti vēlos iegādāties koleju (Coleus canina) sēklas suņu un kaķu atbaidīšanai. Diemžēl Tukumā tās nopirkt nevar," raksta Vija Gailīte Tukumā.

LU botāniskā dārza krāšņumaugu nodaļas vadītāja Inese Nāburga-Jermakova paskaidroja, ka suņu puķe jeb suņu plektrante (Plectranthus ornatus), ko audzētavās piedāvā arī kā Coleus canina, ir lūpziežu dzimtas augs, kas savvaļā sastopams Dienvidāfrikā, Dienvidāzijā. Tas ir daudzgadīgs neliels krūms ar pabiezām, pelēkzaļām, apmatotām, apaļām lapām. Augs var sasniegt 50 - 60 cm augstumu. Vasarā uzzied ar gaiši ziliem ziediem, kas sakopoti vārpā stumbru galos. Auga lapām piemīt specifiska smarža (tās satur ēteriskās eļļas), kas atbaida suņus un kaķus.

Suņu puķe ir mazprasīgs, ātraudzīgs augs, kas pie mums neziemo, bet labi jūtas uz palodzes istabā. To viegli pavairot ar galotnes spraudeņiem. Pavasarī pēc salnām augus var iestādīt dārzā, saulainā vietā, veidojot apdobes stādījumiem, kurus grib pasargāt no mājdzīvniekiem. Laista mēreni, ziemā mazāk, nepieļaujot vīšanu. Rudenī pirms salnām 1 - 2 augus iestāda podos, lai saglabātu nākamajai sezonai. Pārziemina gaišā telpā ap +12...+18 °C temperatūrā. Kuplumam agri pavasarī apgriež. Nogrieztus zaļus spraudeņus var izmantot pavairošanai: sakņo kūdrā, tur siltumā, gaismā, zem seguma. Tie apsakņojas divu nedēļu laikā.

Lapu biršanai ziemā par cēloni var būt sakņu bojājumi, ko izraisa gaismas trūkums, zema temperatūra (zem +10 °C) un pārmērīga laistīšana. Ja vecāki augi no apakšas kļūst kaili, tie jāatjauno.

Suņu puķes stādus visu gadu var iegādāties LU botāniskajā dārzā (Rīgā, Kandavas ielā 2), cena - 50 - 70 santīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!