Foto: stock.xchng
"Vai ir kādi speciāli līdzekļi cīņai ar lapsenēm? Ogu lasīšanas un ievārījumu gatavošanas laikā, tās kļūst aizvien uzmācīgākas," raksta Dace Siguldā.

Cīņai ar lapsenēm un iršiem var izmantot gan aerosolus, ko izsmidzina pie lapseņu un iršu pūžņiem, gan speciālus slazdus ar gatavu šķidrumu šo kukaiņu pievilināšanai.

Vakarā, kad lapsenes atgriezušās savos pūžņos, tos var apstrādāt ar aerosolu "Biolit" plus. Der arī pret iršiem. Apstrādes laikā jāievēro piesardzība: jāuzliek bitenieka cepure vai kāda cita galvassega ar aizsargtīklu, jāuzģērbj garās bikses un biezs džemperis vai jaka ar garām piedurknēm, rokās jāuzvelk gumijas cimdi. Minētie kukaiņi ir īpaši agresīvi, sevišķi, aizsargājot savu mītnes vietu. Pirms lietošanas aerosola flakoniņu labi sakrata un no divu metru attāluma iepūš pūznī, tāpat ejās.

Ja ligzdu atrašanās vieta nav zināma, var lietot Biolit slazdu ar dabīgu pievilinātāju lapseņu, iršu un mušu izķeršanai. Komplektā ir maisiņš ar šķidrumu, ko ielej slazdā, tad pakarina ārpus telpām aptuveni pusotra metra augstumā. Slazdu izliek naktī vai agri no rīta, kamēr insekti nelido. Aptuveni pēc mēneša vai kad divas trešdaļas slazda jau pilnas ar insektiem, tā saturu iztukšo un no jauna piepilda ar pievilinošo šķidrumu. To var nopirkt atsevišķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!