Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja arī tu biji vasarā iemīļojusi ziedus un garšaugus audzēt uz palodzes, tagad īstais laiks pārvērtēt sava mini dārziņa kopšanas paradumus. Turklāt tas jāpaspēj vēl līdz pirmajām salnām, kamēr pašas audzētais nav nosalis! Iesaka Sieviešu Kluba eksperte Liene Šimaite, ziedu salona "Noraga" floriste.

Tavs pirmais uzdevums, noskaidrot (vai atcerēties), vai stādītās puķes ir viengadīgas vai daudzgadīgas. Tā kā visbiežāk izmantotās puķes palodžu dārziņiem ir begonijas un petūnijas, tad izstāstīsim tieši vairāk par šiem ziediem.

Begonijas ir daudzgadīgi augi. Tās pirms salnām ienes istabā un turi iekšpusē uz palodzes, kamēr ziedi nozied. Tad izņem no zemes gumiņus (sīpolveidīgas auga saknes, kuras, protams, jāmeklē zemē). Atdali gumiņus no auga stumbra, liec sausā kūdrā vai skaidās un visu ziemu tos turi tumsā. Tos nevajag ne apliet, ne kā citādi apčubināt. Ļauj, lai tie vienkārši atpūšas. Tad pavasarī, kad sāksies augu stādīšanas laiks, vari ņemt gumiņus, stādīt zemē un gaidīt, kad atkal izveidosies uz palodzes skaistais dārziņš.

Petūnijas gan uz nākamo pavasari saglabāt nevarēsi. Tās ir viengadīgas. Kad noziedēs, ir jāizmet. Tās uz palodzes ārpusē var stāvēt līdz pirmajām salnām, bet tad gan - petūniju laiks būs beidzies.

Daudz vienkāršāk ir ar garšaugiem. Ja tos vasarā audzēji ārpusē uz palodzes, tagad ar visu palodzes kasti iecel iekšā un kop tāpat kā ierasts. Garšaugu mājvieta ziemā nekļūdīgi vislabākā būs tieši virtuvē. Tas radīs gan patīkamu atmosfēru virtuvē, gan augiem patiks nedaudz mitrais gaiss, kas rodas no garaiņiem, kad gatavo ēdienu.

Ja gribi, vēl vari savu garšaugu dārziņu paspēt arī sasēt, lai ziemā nebūtu jādodas uz veikalu pēc garšvielām, bet tās varētu plūkt pašas virtuvē. Tad gan jāizvēlas tādi garšaugi, kurus var sēt visu gadu. Piemēram, dilles un pētersīļi.

Vēl viens ieteikums - līdz brīdim, kad dzīvokļos pieslēdz apkuri, raugi, lai savas puķes un garšvielas nepārlaisti. Visticamāk arī tavās mājās šobrīd ir mitrāks gaiss, nekā citkārt. Istabas augiem tas ļoti patīk, tikai nevajag tos pārlaistīt. Augi uzsūc tiem nepieciešamo mitrumu arī no gaisa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!