Foto: Reuters/Scanpix
Peru veiksmīgi noritējusi sarežģīta un reta operācija – no kāda trīs gadus veca puisēna vēdera izņemts nepareizi attīstījies dvīnis. Zēns pēc operācijas jūtas labi un, domājams, viņa turpmākā attīstība būs normāla.

Kā vēsta aģentūra Associated Press, Isbaka Pakundas vēderā trīs gadus atradās daļēji attīstījies dvīnis: embrijam bija kauli, acis un pat mati. Plastikas ķirurgs, kas veica operāciju kopā ar 12 citiem ārstiem, pastāstīja, ka "parazītiskais dvīnis" svēris aptuveni 700 gramus un bijis 22 centimetrus garš.

Šo anomāliju dēvē par fetus-in-fetu (auglis auglī), un tā tiek konstatēta vienās no katrām 500 000 dzīva mazuļa dzemdībām.

Lai gan šādi gadījumi ir reti, pēdējos gados tādi bijuši vairāki. 2008. gadā Grieķijā deviņus gadus vecai meitenei izoperēts piecus centimetrus garš embrijs. 2006. gadā ārsti atklāja daļēji attīstījušos dvīni ar locekļiem, ģenitālijām, matiem un pat nagiem 36 gadus veca indieša vēderā.

"Parazītiskie dvīņi" ļauj labāk izprast, ar kādu precizitāti jānotiek olšūnas dalīšanās procesam pēc apaugļošanās, lai vienolas dvīņu attīstība noritētu normāli. Ja olšūna pilnīgi nesadalās, pastāv liela iespēja, ka piedzims Siāmas dvīņi vai viens neattīstīts dvīnis sava normālā brāļa vai māsas ķermenī.

Arī vienu no Siāmas dvīņiem atsevišķos gadījumos var dēvēt par "parazītu", jo tas paliek dzīvs, izmantojot attīstītākā dvīņa asinsrites un orgānu sistēmu. Fetus-in-fetu izdzīvot nevar, jo tas ir iekapsulējies sava dvīņa organismā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!