Foto: Privātais arhīvs
Lielbritānijas iedzīvotāja Kerola Horloka kļuvusi pazīstama kā pasaulē ražīgākā surogātmāte - viņa jau dzemdējusi 12 mazuļus un plāno beigt "karjeru" pēc 13. bērna nākšanas pasaulē.

Kā vēsta izdevums The Daily Mail, 46 gadus vecās sievietes lēmums vairs nedzemdēt saistīts tikai ar viņas vecumu, nevis nevēlēšanos turpināt palīdzēt citām ģimenēm tikt pie bērniem (attēlā Kerola redzama ar kādai grieķu ģimenei dzemdētajiem trīnīšiem).

Kopumā Kerola dzemdējusi bērnus deviņiem pāriem, un tikai vienu reizi gadījusies neparedzēta situācija - izrādījies, ka bērna tēvs ir nevis paredzētais donors, bet pašas ilggadējais partneris Pols. Neskatoties uz to, mazulis nodots ģimenei, ar kuru bijusi noslēgta vienošanās.  

Ja viss notiks, kā plānots, aprīlī Kerola kļūs par 13. bērna surogātmāti un pārtrauks šo nodarbošanos. "Dažreiz man jautā, kā es spēju atdot savu bioloģisko bērnu citiem cilvēkiem, bet es nekad nepiekristu sadarboties, ja nebūtu pārliecināta, ka mazulim būs lieliski vecāki," viņa atzinusi.

"Es nekad neesmu to nožēlojusi. Viņi visi bijuši brīnišķīgi cilvēki, kas pārdzīvojuši lielas sirdssāpes, un zinu, ka esmu viņiem sniegusi vislielāko dāvanu, kāda vien iespējama," uzskata Kerola.

Lai gan Kerolas vārdi skan gana aizkustinoši, būt par surogātmāti ir arī labs ienākumu avots. Oficiāli maksāt par šādiem pakalpojumiem Lielbritānijā nedrīkst, tomēr surogātmātēm pienākas "grūtniecības pabalsts" līdz pat 10 000 mārciņu apmērā. Šo summu apmaksā pāri, kuru bērnus viņas iznēsā.

Kerolai pašai ir divas pieaugušas meitas, kas viņu bieži apciemo lauku īpašumā netālu no Bordo, kur viņa apmetusies kopā ar savu draugu Polu Braunu un dažādiem mājdzīvniekiem.

Ideja kļūt par surogātmāti Kerolai ienāca prātā 1995. gadā, kad viņa bija vientuļā māmiņa, kas viena rūpējās par abām meitām. Izlasījusi rakstu par surogātmātēm, viņa esot uzreiz sajutusi, ka varētu būt viena no viņām.

"Man patika grūtniecības laiks, un es varēju iedomāties, cik liels izmisums pārņem cilvēkus, kuriem nevar būt bērnu. Zināju, ka esmu ļoti auglīga, tāpēc varu kaut ko darīt, lai palīdzētu citiem," sieviete atceras lēmuma pieņemšanu.

Nākamais solis bija doties uz rakstā minēto surogātmāšu aģentūru, kur pārbaudes apstiprināja, ka viņa ir ideāli piemērota šim uzdevumam. Pirmo mazuli viņa dzemdēja kādai neauglīgai britu sievietei, apaugļošanu veicot pati ar šļirces palīdzību pēc kopīgām pusdienām ar sievieti un viņas vīru.

Jau ar otro mēģinājumu iestājās grūtniecība, un Kerola bija nākamā pārbaudījuma priekšā - viņa nezināja, kā jutīsies, kad nāksies mazuli atdot jaunajiem vecākiem, bet atklāja, ka saite ar bērnu viņai veidojas tikai tad, ja viņa sāk par to rūpēties.

Pasaulē ražīgākā surogātmāte nevairās no tikšanās ar saviem bērniem arī vēlāk, rūpīgi glabā viņu fotogrāfijas un izmanto iespējas ar viņiem tikties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!