Brīvdienas paradīzē? Labāk padomājiet divreiz. Ne vienmēr skaista pludmale nozīme tik pat skaistu atpūtu.

Freizera sala Austrālijā


Austrālijas pludmales ir vienas no bīstamākajām pasaulē. Vislielākās briesmas peldētājiem draud kontinenta ziemeļu daļas pludmalēs, kur katru gadu starp oktobri un aprīli tiek slēgtas simtiem pludmales, jo tās pārpludina indīgu medūzu bari. Tomēr Freizera sala izceļas jo īpaši. Ūdenī atpūtniekiem uzglūn haizivis, sālsūdens krokodili un indīgas medūzas, bet spēcīgās straumes ātri vien var aiznest peldētājus prom no krasta. Turklāt uz sauszemes ir jāuzmanās no indīgiem zirnekļiem un dingo uzbrukumiem. Grūti iedomāties, kas gan vēl šīs salas atpūtniekiem varētu noiet greizi.

Gansbaai Dienvidāfrikas Republikā


Gansbaai pludmale godam nes "Lielo balto haizivju galvaspilsētas" titulu. Gansbaai tuvumā atrodas lielas roņu kolonijas, kas tā vien pievilina baltās plēsoņas. Katru gadu Dienvidāfrikas pludmalēs haizivju uzbrukumos iet bojā vismaz 4 cilvēki. Ja vien nevēlaties piedzīvot ainu no filmas "Žokļi", labāk izvēlieties kādu drošāku peldvietu. Varbūt savas viesnīcas baseinu?

Hanakapiai Havaju salās


Pludmale kā paradīzē? Diezin vai. Hanakapiai atpūtniekiem nākas izbaudīt mātes dabas spēku. Spēcīgo un neparedzamo straumju dēļ Kauai sala ar tur esošo Hanakapiai pludmali ir viena no bīstamākajām arhipelāga salām. Pēdējo 40 gadu laikā vairāk kā 300 cilvēki ir noslīkuši Kauai ūdeņos. Šķietami mierīgais okeāns sevī slēpj lielas un neredzamas briesmas. Šī patiešām nav īstā vieta, kur pārbaudīt savu peldētprasmi!

Volusia apgabals ASV

Chowpatty pludmale Mumbajā


Jau ilgus gadus Indijas Chowpatty pludmale ir saglabājusi savu bēdīgi slaveno statusu kā viena no piesārņotākajām pasaulē. Atkritumu un citu drazu kārta pludmalē ir tik bieza, ka vietām vairs pat nav redzamas smiltis. Jau tā dramatiskā situācija vēl vairāk pasliktinājās 2011. gadā, kad netālu no pludmales nogrima kuģis, un tā 60 tūkstošu tonnu smagā akmeņogļu krava tika izskalota Chowpatty krastos.

Copacabana pludmale Brazīlijā


Dabas spēks un haizivju uzbrukumi Copacabana pludmalē nav lielākā bēda. Šī slavenā Riodežaneiro pludmale ir bēdīgi slavena ar lielo zādzību skaitu. Savu maku un vērtslietas labāk atstājiet viesnīcas numuriņā!

Bikini atols Maršalu salās


Lai arī salu nosaukums tā vien raisa domas par atpūtu pludmalē, šī vieta ir bīstama divu iemeslu dēļ: radiācija un haizivju uzbrukumi. Laikā no 1946. līdz 1958. gadam šajās salās tika veikti vairāk kā 66 atomieroču testi. Augstās radiācijas dēļ septiņdesmito gadu laikā salu iedzīvotājiem sākās nopietnas veselības problēmas. Arī šobrīd radiācijas līmenis Bikini atolā ir augstāks par normu un joprojām nav ieteicams uzturā lietot salās iegūtos pārtikas produktus. Pie tam, tā kā pēdējo 65 gadu laikā zvejniecība šeit ir notikusi minimālā apmērā, salu ūdeņos bagātīgi ir savairojušās zivis, kas pievilina haizivju barus.

Kilauea Havaju salās


Kilauea sala ir mājvieta vienam no aktīvākajiem vulkāniem pasaulē. Lavas izvirdumi šeit nav apstājušies jau kopš 1983. gada. Lai arī vulkāniskās pludmales var būt ļoti skaistas, Kilauea vieta vienā mirklī var pārvērsties par elli zemes virsū. Arī haizivju uzbrukumi salas ūdeņos nav retums. Šī noteikti nebūs īstā vieta, kur doties atvaļinājumā kopā ar ģimeni.

Playa Zipolite Meksikā


"Zipolite" pludmales nosaukums iezemiešu valodā neprasa komentārus – "mirušo pludmale". Šī vieta ir iecienīta nūdistu un ceļotāju vidū, tomēr tā nebūt nav vienādības zīme ar jauku atpūtu saulē un smiltīs. Playa Zipolite ir slavena ar lielajiem viļņiem un spēcīgajām straumēm, kas peldētāju vienā mirklī var ievilkt jūrā vai atsist pret pludmales klintīm.

Amazone Brazīlijā

Foto: AFP/Scanpix

Amazones ūdeņos peldētāji var uzdurties ne tikai slavenajām piraijām, bet arī anakondām un elektriskajiem zušiem. Sausuma sezonā zivis ir īpaši izsalkušas. Varbūt labāk palikt krastā?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!