Foto: stock.xchng
Lidostā nozaudēti ceļojumu koferi var sagādāt īstas galvassāpes un lielus zaudējumus gan naudas izteiksmē, gan emocionālā ziņā. Tomēr iespējams, ka pavisam drīz ceļotājiem vairs nebūs jāuztraucas par neatgriezeniski pazudušu bagāžu.

Lidaparātu ražotājs Airbus, ceļojumu koferu ražotājs Rimowa un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju kompānija T-Systems kopīgi ir radījuši jaunu ceļojumu koferi, ko prezentēja 50. Starptautiskajā gaisa šovā Parīzē. Šie čemodāni turpmāk varēs ceļot patstāvīgi un būs praktiski nenozaudējami.

Jaunajā Bag2Go koferī ir iebūvēts RFID čips un neliels displejs. Viss, kas bagāžas īpašniekam jādara, ir jānosūta savai aviokompānijai nepieciešamie dati par lidojumu, izmantojot speciālu viedtālruņu aplikāciju. Pēc tam uz "gudro" koferi tiks nosūtīts unikāls svītrkods, kas parādīsies uz iebūvētā displeja un ļaus identificēt bagāžas īpašnieku un sniegs informāciju par paredzēto lidojumu.

Jaunā tehnoloģija ceļotājiem ļaus savu bagāžu nosūtīt arī atsevišķi un neuztraukties par lidojumu atlikšanu, atcelšanu un pārsēšanos. Ar speciālas viedtālruņu aplikācijas palīdzību varēs sekot līdzi arī sava ceļojumu kofera precīzai atrašanās vietai. Ļoti noderīgi ir arī tas, ka Bag2Go koferi reģistrēs vai, kur un kad bagāža tikusi atvērta.

Tas varētu būt sākums jaunai ceļošanas revolūcijai, kas nozīmētu atvadīšanos no smago koferu stiepšanas, stāvēšanas garās rindās, lai nodotu savas ceļasomas, un nogurdinošas gaidīšanas bagāžas saņemšanas punktos. Visā ceļojuma laikā pasažieris būs pilnībā informēts par savu koferu atrašanās vietu un tādējādi saglabās pilnīgu kontroli. Bag2Go nāktu par labu arī aviokompānijām, jo samazinātos tēriņi par bagāžas pārvietošanu un apstrādi, kā arī izdevumi un kompensācijas par nozaudēto bagāžu. Statistika ir visai nepatīkama - ik gadu nozaudētās bagāžas dēļ aviokompānijām rodas zaudējumi 2,5 miljardu dolāru apmērā, un vidēji uz katriem 1000 pasažieriem pilnībā vai uz neilgu laiku nozūd 11 bagāžas vienības.

Šobrīd gan Bag2Go projekts ir vēl tikai prototipa stadijā, tomēr iespējams, ka nākotnē aviokompānijas saviem pasažieriem varētu piedāvāt šāda veida koferu izīrēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!