Muzejā pavadīta pēcpusdiena var izvērsties par ceļojumu laika mašīnā - no Ķīnas vareno imperatoru laikiem un ēģiptiešu civilizācijas līdz renesanses dižgariem un mūsdienu futūristiskās, postmodernās un digitālās mākslas misticismam. "Delfi Ceļojumi" piedāvā ieskatīties pasaules apmeklētākajos muzejos.

Luvra Parīzē

Foto: DELFI


Pasaulē populārākais muzejs ar 9,5 miljoniem apmeklētāju gadā ir Parīzes Luvra. Luvras ēka tika uzcelta jau 12.gadsimtā, kā cietoksnis pret anglosakšu iebrukumiem. Līdz 18.gadsimtam Luvra bija karaliskās ģimenes mītnes vieta, bet tad tajā iekārtoja muzeju, kas ēkās atrodas arī šodien. Luvrā apskatāmie mākslas darbi ir sagrupēti astoņās kolekcijās – Ēģiptes senlietas, Tuvo Austrumu senlietas, sengrieķu, etrusku un romiešu darbi, Islāma māksla, skulptūras, dekoratīvā māksla, gleznas un iespieddarbi un zīmējumi. Slavenākie muzejā apskatāmie darbi ir Leonadro Da Vinči noslēpumainais Monas Lizas portrets, franču romantisma pārstāvja Teodora Žeriko glezna "Medūzas plosts" un Babilonas valdnieka Hammurapi likumu stēla.

Nacionālais dabas vēstures muzejs Vašingtonā


Muzejs atvērts apmeklētājiem jau kopš 1910.gada. Tā kolekcijā ir vairāk kā 126 miljoni augu, dzīvnieku, fosiliju, minerālu, akmeņu, meteorītu un dažādu artefaktu paraugu no visas pasaules. Interesantākās kolekcijas ir pirmatnējā cilvēka evolūcija sešu miljonu gadu garumā. Muzejs piedāvā arī vairākus desmitus dažādas interaktīvas aktivitātes. Nacionālo dārgumu kolekcijā var apskatīt slaveno Cerības dimantu un citus pasaules dārgakmeņus un minerālus, bet Dinozauru halle patiks ne vien bērniem, bet arī pieaugušajiem.

Metropolitēna mākslas muzejs Ņujorkā


Metropolitēna mākslas muzejs ir lielākā mākslas galerijā ASV un desmitā lielākā pasaulē. Muzejs atrodas Ņujorkas sirdī Manhetenā. Muzejs darbojas no 1870.gada, kad to dibināja Parīzē dzīvojošu amerikāņu grupa, kuri vēlējās sniegt zināšanas par mākslu saviem tautiešiem. Pašlaik galerijā ir vairāk, kā divi miljoni mākslas darbu, kuri sadalīti 17 nodaļās. Muzeja kolekcijā ietilpst antīkās kultūras klasiķu darbi Senās Ēģiptes, Āfrikas, Āzijas, Bizantijas, Okeānijas un Islāma valstu kultūras liecības, dažādu laiku Eiropas un Amerikas mākslinieku gleznas un skulptūras, kā arī modernās mākslas darbi. Metropolitēna muzejā apskatāmas arī mūzikas instrumentu, kostīmu, aksesuāru, antīku bruņu un ieroču kolekcijas no visas pasaules. Vieni no slavenākajiem mākslinieku vārdiem, kuru darbi apskatāmi muzejā, ir Vinsents van Gogs, Rembrants un Karavadžo.

Britu muzejs Londonā

Foto: AFP/Scanpix

Londonas Britu muzejs ir veltījums cilvēces vēsturei un kultūrai. Tā kolekcijās ir ap astoņiem miljoniem priekšmetu, kas to padara par lielāko un visaptverošāko kolekciju pasaulē. Priekšmeti muzejā nonākuši no visiem pasaules kontinentiem, ilustrējot cilvēces vēsturisko attīstību līdz pat mūsdienām. Sākotnējo kolekciju bija apkopojis angļu fiziķis un zinātnieks Sers Hans Sloans, bet pēc galerijas atvēršanas publiskai apskatei 1759.gadā, kolekcija ir bagātīgi papildināta. Šoruden muzejā tiks atvērtas divas jaunas izstādes – 3.oktobrī "Shunga: Sekss un bauda japāņu mākslā" un 17.oktobrī "Viņpus Eldorado: Vara un zelts senajā Kolumbijā".

Teita modernās mākslas muzejs Londonā


Pasaulēs apmeklētākais modernās mākslas muzejs atrodas Londonā. Katru gadu galeriju apmeklē ap 4,7 miljoni mākslas interesentu. Muzejs dibināts 19.gadsimta beigās, bet pašlaik atrodas vecā Bankside ogļu spēkstacijā, kura darbojās līdz pat 1981.gadam. Par muzeja mājvietu ēka kļuva 2000.gadā. Muzeja kolekcija izvietota septiņos stāvos un ietver 70 tūkstošus modernās mākslas darbus, ieskaitot nacionālo britu kolekciju, starptautisko moderno mākslu un mūsdienu mākslu. Senākie britu darbi datēti ar 1500.gadu, bet modernās mākslas darbi - ar 1900.gadu. Muzejā apskatāmi visu modernisma virzienu darbi, sākot ar sirreālismu, impresionismu un abstrakcionismu un beidzot ar ainavu veidošanu un mākslas objektu integrēšanu vidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!