Foto: LETA
Nosaucot skaistākos galamērķus rudens brīvdienu pavadīšanai, izdevuma "The Guardian" lasītāji par labāko atzinuši Turaidu un Gaujas senieleju, kas pārspēj gan iespaidīgo Merino šļūdoni Argentīnā, gan vīnogu ražas vākšanu Itālijā.

It visam šai dzīvē ir savs sākums un savas beigas. Astronomiskais rudens šogad iestājies reizē ar faktiskajām vasaras beigām - ir īstais laiks, lai brīvdienās dotos ārpus pilsētas, izbaudot atvasaras skaistumu un pasakainās dabas krāsas. Kur doties, ko redzēt? Plānojot rudens brīvdienas un galamērķus, iespējams, noderēs daži "The Guardian" lasītāju ieteiktie galamērķi.

Gaujas senieleja un Turaidas pils

Bez jau nosauktajiem objektiem un Gūtmaņalas Gaujas senielejā pie Siguldas, kā zināms, ir daudz skaistu ieleju, gravu, atsegumu, alu, aizu un upīšu, kurus caurvij garais taku, kāpņu un tiltiņu tīkls, kas šoruden tiks uzlabots un atjaunots, apgalvo Gaujas nacionālā parka pārstāvji. Ko vēl apskatīt Siguldā un Gaujas nacionālajā parkā šoruden, lasiet te.

Galileja Izraēlā


Rudens ir īstais laiks, kad apmeklēt vēsturisko Galilejas reģionu Izraēlas ziemeļos, šajā sezonā laikapstākļi ir daudz patīkamāki nekā vasarā vai ziemā, turklāt ielās nedrūzmējas tūristi, tādēļ var netraucēti baudīt skaistos lapkriša skatus, vērojot, kā zemnieki vāc ražu, bet pilsētas un ciematiņi uzelpo pēc intensīvās vasaras. Rudens saulē pavisam citādi izskatās gan Bētleme, gan tālu no tūristu takām esošais Zipori ciematiņš.

Merino šļūdonis Argentīnā


"Nekur citur neesmu tādu rudeni - tik apdullinoši skaistu, kā, stāvot pie Merino šļūdoņa. Sarkanās, zaļās, dzeltenās un oranžās lapas ierāmē milzīgo zili balto šļūdoni, liekot izbrīnā atplest muti," raksta "The Guardian" lasītāja Sabīne Ali.

Vietā būtu atgādinājums, ka, ja ceļojuma mērķis ir zelta rudens pie Merino šļūdoņa, uz Argentīnu jādodas martā vai aprīlī, kad tur ir rudens.

Satona Kvebekā


Satona kā rudens brīvdienu galamērķis nav tik populāra kā, piemēram, Jaunanglija, tomēr arī te rudens krāsas ir žilbinoši skaistas, turklāt apmešanās būs lētāka. Satona ir jauka, neliela pilsētiņa ar daudziem brīnišķīgiem restorāniem, kafejnīcām un krodziņiem. Īpašā Satonas priekšrocība - 52 kilometrus gara, īpaši marķēta pārgājienu taka.

Vīnogu ražas vākšana Soavē - Itālijā


Piedzīvojums, kurš, reiz izbaudīts, liks atkal un atkal atgriezties Soavē rudenī - vīnogu ražas vākšana. Daudzi vīnkopji ļauj tūristiem piedalīties vīnogu vākšanā - alga par to gan netiek maksāta, tā vietā palīgi par brīvu var degustēt vīnus, kā arī iegūt īpašas atlaides, lai iegādātos iepatikušos dievu dzērienu. Oktobrī Soaves vēsturiskajā centrā notiek arī šokolādes meistaru festivāls, tāpat pilsētiņā der apmeklēt siera un olīveļļas tirdziņu, kā arī brīnišķīgo 18. gadsimta pili, muzejus un teātri.

Tulkojumā no itāliešu valodas "soave" nozīmē "salds" un tāda tik tiešām ir šī pilsētiņa, raksta "The Guardian" lasītājs "poveriericci".

Vētrainā Bundorana Īrijā


Vasarnieki aizbraukuši, veikaliņi slēgti, autofurgoni tiek nostiprināti, gaidot rudens vētras... Rudens ir īstais laiks, lai dotos uz Bundoranu Īrijā. Atlantijas okeāns burtiski uzbriest, viļņi bango aizvien spēcīgāk. Krodziņi piepildās ar vietējiem, kuri labprāt iemainīs dzijas šķeteres pret kādu pinti alus.

Bundoranā noteikti jādodas pastaigā pa "Rougey walk" ceļu gar klinšaino piekrasti. "Ievēlies vēlēšanos, sēžot "Vēlmju krēslā" (Wishing chair) un raugoties, kā pa piekrasti auļo zirgi," iesaka "FarawayVisions".

Japānas dārzu skaistums


Piemērots laiks Japānas apceļošanai ir vēls rudens, kad vēlās vasaras mitro tveici un taifūnus nomainījusi silta un mīlīga saulīte un koši zilas debesis. Iespaidīgie lapegļu un dižskābaržu meži dabas parkos iekrāsojas ainaviskos un gleznainos toņos, liekot apbrīnā aizturēt elpu uz ilgu laiku. Ja nevēlaties izbraukt no lielajām pilsētām, var doties uz kādu no daudzajiem oficiālajiem pilsētas dārziem, kā zināms, japāņi ir izslavēti kā pasaulē skaistāko dārzu kopēji.

Rudens laikapstākļi ir ļoti pateicīgi garām pastaigām pa ceļiem un kalniem. Vēl viens iemesls, kādēļ doties uz Japānu oktobrī, - šajā laikā notiek daudzi krāšņi festivāli un svētki, piemēram, 22.oktobrī Kioto sāksies Gadsimtu jeb Jidai Matsuri festivāls. Šī ir viena no galvenajām pilsētas izrādēm, kuras galvenais notikums - krāšņa senos nacionālajos tērpos un kostīmos ģērbtu ļaužu parāde, izrādot ar pilsētu saistītos vēsturiskos personāžus, kā arī senos apģērbus un ieročus no Meiji ēras (1868.-1912.) līdz pat Heianas laikmetam (794.-1185.). Vēsturiskajā, trīs kilometrus garajā ceļojumā parasti piedalās vairāk kā 2000 cilvēku, bet skatītāju lomā - ap 150 tūkstošiem vietējo iedzīvotāju un tūristu.

Kērngorma nacionālais parks Skotijā


Vēl viena pērle skaistai atpūtai un rudens sezonas baudīšanai - Kērngorma nacionālais parks Skotijā. "Izbaudiet lielisku ēdienu, vietējo eilu un viskiju, sātīgās vakariņas un brokastis "atstrādājot" Rotīrmērčas (
Rothiermurchus
) muižā - izbrauciens ar segvejiem, gājiens pa aizu un kalnu upīti, izbrauciens kanoe laivās pa Lohelenu jeb Elena ezeru, vērojot, kā dzeltē bērzu lapas un sārtojas pīlādžogas," ieteikusi "Busylizzie51". Mierīgākas atpūtas cienītājiem vietējie iesaka uzvilkt ērtus apavus un doties pastaigā pa kalniem. No 1296 metrus augstās Breiraiča virsotnes paveras brīnišķīgs skats uz Kerngorma parku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!