Savā ierastajā vietā Klaipēdas Danes upē šomēnes pēc korpusa remonta atgriezusies vēsturiskā barkentīna "Meridianas", kas tiek uzskatīta par vienu no šīs pilsētas atpazīstamākajiem simboliem.

Buriniekam gan vēl jāveic iekštelpu remonts un apdares darbi, bet iecerēts, ka jau jūlijā tas tiks atvērts sabiedrībai. Kuģī būs apskatāma muzeja ekspozīcija un darbosies zivju restorāns.

Barkentīna, kas būvēta 1948.gadā Turku kuģubūvētavā, ir viens no kopsummā 49 līdzīga tipa kuģiem, ko Somijai pēc Otrā pasaules kara nācās uzbūvēt kā kontribūciju Padomju Savienībai.

"Meridianas" kalpojis kā mācību burinieks jūrskolu kursantiem, bet kopš 1969.gada stāvējis pietauvots Danes upē Klaipēdas centrā un ilgu laiku tajā darbojies restorāns.

Pēdējo gadu laikā burinieks bija nolaists, un pērnruden tā īpašnieki lūdza valdībai vietu kuģa nogremdēšanai, taču tad kuģa fondu pārņēma divi klaipēdieši, kas apņēmās to atmodināt jaunai dzīvei.

Remonta laikā nostiprināts kuģa korpuss, savesti kārtībā masti un takelāža, un kuģis no dokiem jau atgriezies ierastajā vietā Danes kreisajā krastā pie Biržas tilta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!