Nacionālajā Amerikas indiāņu muzejā, kura filiāle atrodas Merilendas štata pilsētā Svītlendā, pārmeklējot muzeja arhīva krātuves, atrasts priekšmets, kas ir senākais zināmais "telefons" civilizācijas vēsturē.

Muzeja kuratori noskaidrojuši, ka unikālais artefakts ir 1200 līdz 1400 gadus sens, un to izmantojuši Čimu kultūras cilvēki, kas pirms konkistadoru ierašanās dzīvoja mūsdienu Peru teritorijas ziemeļos.

Senais "telefons" sastāv no divām nosveķotām klausulēm, kurās kā uztvērēji ievietotas plānas membrānas, bet abas klausules savieno kokvilnas aukla, kas izstiepta ir 23 metrus gara.

Kā Smitsona muzeja mājaslapā skaidro vēsturnieki, Čimu civilizācijas pārstāvji bijuši pirmā Amerikas inženierzinātņu sabiedrība, kas pazīstama ar savu amatniecību, metālapstrādi un kanālu irigāciju.

Čimu civilizācijas noriets ir ap 1470. gadu, kad viņu apdzīvotās teritorijas iekaroja inku imperators Tupaks Jupankvi, bet lielākā daļa čimu tika iznīcināti.

Kurš tieši varētu būt izmantojis senos "telefonus", nav zināms, bet eksperti pieļauj, ka tie bijuši priesteri - tā kā čimu civilizācijā pastāvēja stingra šķiru hierarhija, šādas ierīces varēja lietot vienīgi augstāk stāvošie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!