Foto: AP/Scanpix
Ķīna paziņojusi, ka tās kosmosa kuģis ar pašgājēju robotu sekmīgi piezemējies uz Mēness. "Chang'e 3" uz Mēness virsmas nolaidās plkst. 15:11 pēc Latvijas laika, un šobrīd jau ir pieejams video ar tā nosēšanos uz Mēness.

Kosmosa kuģis "Chang'e-3" ar nesējraķeti "Long March 3B" startēja 1. decembrī, lai nogādātu uz Mēness pašgājēju robotu "Yutu" ("Nefrīta zaķis").

Mēnessgājēja nosaukums "Nefrīta zaķis" tika izraudzīts atklātā balsojumā, un ir saistīts ar ķīniešu mitoloģijā pazīstamo Mēness zaķi, kas piederējis Mēness dievietei Čaņai.

Šī ir trešā reize, kad uz Mēness nogādāts pašgājējs robots, taču "Nefrīta zaķis" ir apgādāts ar daudz sarežģītāku zinātnisko aparatūru. Cita starpā tam ir grunts caurlūkošanas radars, kas palīdzēs iegūt datus par Zemes dabīgā pavadoņa minerālu sastāvu.

Ķīniešu zinātnieki norāda, ka misijas mērķis ir pārbaudīt jaunās tehnoloģijas un iegūt jaunus datus par Mēnesi.

"Ķīnas Mēness programma ir svarīga cilvēces darbības sastāvdaļa, lai izpētītu kosmosa miermīlīgas izmantošanas" iespējas, norādījis programmas pārstāvis.

"Nefrīta zaķis" sver 120 kilogramus, spēj pārvietoties ar ātrumu 200 metru stundā un pārvarēt 30 grādu lielu slīpumu. Tas apgādāts ar saules baterijām, taču avoti vēsta, ka "Nefrīta zaķis" ir arī radioaktīvās apsildes ierīces, kas satur plutoniju 238.

Tiek plānots, ka robots uz Mēness virsmas darbosies trīs mēnešus.

2017. gadā Ķīna plāno nākamo misiju uz Mēnesi, kuras mērķis ir nogādāt uz Zemi tās dabiskā pavadoņa grunts paraugus. Pēc tam varētu sekot vēl vairākas robotu misijas, bet aiznākamajā desmitgadē uz Mēnesi varētu notikt arī pilotējams lidojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!