Foto: AFP/Scanpix
Izraēlā publiskai apskatei izlikts osuārijs (jūdu apbedīšanas praksē lietota mirušā kaulu lādīte), kurā, pēc ekspertu domām, atrodas mūsu pestītāja Jēzus Kristus brāļa Jēkaba mirstīgās atliekas.

Tā kā zinātnieki joprojām nav vienprātīgi, vai Jēzus bija reāla vēsturiska personība vai arī tāds pats pasaku varonis kā Pinokio vai Vinnijs Pūks, šis atradums tiek uzskatīts par senāko liecību, kurā minēts Jēzus vārds.

Osuārijs ir neliels, no erozijas stipri cietis kaļķakmens šķirsts, uz kura rakstīts "Jēkabs, Jāzepa dēls, Jēzus brālis", un tā dibenā atrodas sīkas kaulu atliekas.

Pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados šo artefaktu iegādājās izraēliešu senlietu kolekcionārs Odens Golans (attēlā kopā ar šķirstu), un ir zināms, ka Jēzus laikā Jeruzalemes iedzīvotāji šādus osuārijus izmantoja atkārtotai kaulu apbedīšanai akmens kapenēs.

Osuārijs nejauši piesaistīja franču paleogrāfa - Sorbonas universitātes profesora Andrē Lemēra - uzmanību, kurš to bija ievērojis citu Golanam piederošu artefaktu kolekcijā.

Tieši Lemērs atšifrēja padzisušo uzrakstu, un, 2002. gadā uz īsu brīdi izliekot šķirstu publikai apskatei Toronto muzejā, izraisīja sensāciju visā pasaulē.

Nākamajā gadā Izraēlas varas iestādes šķirstu konfiscēja un nozīmēja ekspertīzi. Savukārt pats Golans tika apcietināts un apsūdzēts par vēstures faktu falsifikāciju - viņam tika pārmesta Jēzus vārda pierakstīšana uz šķirsta malas.

Pēc desmit gadus ilgas izmeklēšanas un tiesu darbiem Golans tika atzīts par nevainīgu, bet, neraugoties uz spriedumu, šaubas par uzraksta autentiskumu nav kliedētas. Pats artefakts 2012. gadā tika atdots īpašniekam.

Tagad Golans osuāriju izlicis publiskai apskatei, turklāt pievienojot vairāku ekspertu atzinumus, kas veikti tiesas procesa laikā.

Pats īpašnieks ir pārliecināts, ka osuārijs ir autentisks un ka tajā, visticamāk, apglabāts Jēzus brālis Jēkabs. Tomēr viņš vēlas, lai ikviens izstādes apmeklētājs pats nolemj, kas ir patiesība, bet kas - izdomājums.

Jēzus brālis Bībelē minēts reti, un izteiksmīgākā norāde meklējama Pāvila vēstulē galatiešiem: "Kādu citu apustuli es netiku redzējis, bet tikai Jēkabu, tā Kunga brāli" (1:19).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!